Çin ve ABD dışişleri bakanları görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu esnasında dün New York’ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Çin ve ABD dışişleri bakanları görüştü
Yayınlama: 28.09.2024
3
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu esnasında dün New York'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Wang Yi, görüşmede, Çin-ABD ilişkilerinin istikrara kavuşmasının, iki halkın çıkarlarına ve uluslararası toplumun beklentilerine uyduğunu, bu eğilimin devam edip etmeyeceğinin her iki tarafın çabalarına bağlı olduğunu söyledi.

Wang, ABD’nin Çin'e karşı abluka ve baskı uygularken, diyalog ve işbirliği konusunda hiçbir şey olmamış gibi “ikiyüzlüce” davranmaması gerektiğini vurguladı.

Wang Yi, ABD’nin Çin ile çatışma niyetinde olmadığını defalarca zikrettiğine göre, Çin ile diyaloğu saygı içinde yürütmesi, işbirliğini mütekabiliyet ruhu içinde hızlandırması ve anlaşmazlıkları ihtiyatlı ve temkinli bir şekilde çözmesi gerektiğinin altını çizdi.

Görüşmede, Taiwan konusuna da değinen Çin Dışişleri Bakanı Wang, ‘‘ABD, Taiwan Boğazı'nda barış ve istikrarı samimiyetle arzu ediyorsa Tek Çin ilkesine bağlı kalmalı, üç ortak bildiriyi yerine getirmeli, Taiwan'ı silahlandırmayı durdurmalı, Taiwan’ın bağımsızlığına açıkça karşı çıkmalı ve Çin'in barışçıl yeniden birleşmesini desteklemeli.’’ ifadelerini kullandı.

Beijing’in ABD'nin Çin'e ekonomi, ticaret, bilim ve teknoloji alanlarında uyguladığı baskılara kesinlikle karşı çıktığına vurgu yapan Wang Yi, ulusal güvenliğin siyasallaştırılamayacağını ve insan hakları bahanesiyle Çin'in iç işlerine müdahale edilmesine karşı çıktıklarını dile getirdi. 

Wang, ayrıca ABD’nin bölge ülkelerinin Güney Çin Denizi'ndeki barış ve istikrarı koruma çabalarını baltalamaması gerektiğinin altını çizdi.

İki taraf, uluslararası ve bölgesel konular üzerindeki iletişimi sürdürme ve Asya-Pasifik ile ilgili meselelere dair yeni Çin-ABD istişare turunu en yakın zamanda gerçekleştirme hususlarında da mutabık kaldı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.