Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı kısa süre önce Beijing, Shanghai, Shenzhen kentleri ve Hainan eyaletinde faaliyet gösteren 13 yabancı şirkete, pilot noktası olarak katma değerli telekomünikasyon hizmetleri işletme izni verdi.
Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı kısa süre önce Beijing, Shanghai, Shenzhen kentleri ve Hainan eyaletinde faaliyet gösteren 13 yabancı şirkete, pilot noktası olarak katma değerli telekomünikasyon hizmetleri işletme izni verdi. Bu izin, şirketlerin kamu ağ altyapısını kullanarak internet veri merkezi, e-ticaret ve bilgi hizmetleri gibi ek telekomünikasyon ve bilgi hizmetleri sunmasını sağlayacak.
Bu ilk grup olarak katma değerli telekomünikasyon hizmetleri pilot programını yürütebilecek 13 yabancı sermayeli şirketin çoğu çok uluslu şirketlere bağlı. İznin içeriğine göre, bu şirketler internet erişimi, bilgi hizmetleri ve diğer katma değerli telekomünikasyon hizmetlerini sunabilecekler.
2025 Şubat sonu itibarıyla Çin'de faaliyet gösteren yabancı yatırımlı telekomünikasyon şirketi sayısı 2 bin 400'ü aştı. Bu rakam, 2024'ün aynı dönemine göre yüzde 30'luk bir artışı gösteriyor.
Yabancı yatırım erişiminin genişletilmesi, telekomünikasyon pazarına yeni dinamizm kazandırıyor
Söz konusu 13 yabancı şirketin listesi incelendiğinde, sadece telekomünikasyon şirketleri değil, aynı zamanda uçak üreticisi Airbus ve dijital sağlık şirketleri gibi farklı sektörlerden de yabancı şirketler bulunuyor. Peki bu şirketlerin, Çin'de katma değerli telekomünikasyon hizmetleri yürütebilmesi, tam olarak ne anlama geliyor?
Airbus Çin Piyasası Başkan Yardımcısı Zhao Chen, “Bu katma değerli telekomünikasyon hizmetleri lisansı sayesinde, havayolu şirketlerine dijital destek sağlamamız kolaylaşacak. Bakım mühendisliği alanında, öncelikle üs sağlık izleme sistemini uygulamayı planlıyoruz. Ayrıca uçuş ve işleyiş alanlarında, uçuş planları ve elektronik veri uçuş paketleri gibi hizmetleri de daha sonra Çin'de başlatacağız” açıklamasında bulundu.
Siemens Çin A.Ş. Başkan Yardımcısı Hu Jianjun ise, “Çin’de akıllı dönüşüm, dijital dönüşüm ve yeşil düşük karbonlu kalkınma için büyük bir pazar potansiyeli keşfettik. Platformumuz aracılığıyla yeni değer yaratma biçimleri oluşturuyoruz. Böylece Çin pazarının ihtiyaçlarını karşılamak için daha zengin kombinasyonlar sunabiliriz. Çin'in yüksek düzeyde dışa açılma tedbirleriyle, ticari yeniliklerin yüksek kaliteli kalkınma modeline daha derin entegre edilmesini umuyoruz” diye konuştu.
Telekomünikasyon sektörünün daha da açılmasıyla pazar büyütülüyor
Telekomünikasyon sektörünün genişlemesi, daha fazla şirketin Çin'de dijital ekonomi alanında faaliyet göstermesine olanak tanıyacak. Bu durum, “dijital + reel” hizmetlerinin artmasını teşvik ederek halkın refahına katkı sağlayacak.
SANAYİ HABER AJANSI