Çin’in özel ekonomisi dünyaya bir bahar mesajı getiriyor

CGTN Muhabiri Wu Liyuan, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in pazartesi günü özel işletmelerden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen bir seminerde konuşma yaptığını anımsattı.

Çin’in özel ekonomisi dünyaya bir bahar mesajı getiriyor
Yayınlama: 19.02.2025
2
A+
A-

CGTN Muhabiri Wu Liyuan, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in pazartesi günü özel işletmelerden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen bir seminerde konuşma yaptığını anımsattı. Xi'nin, 6 yılı aşkın bir aradan sonra bir kez daha önemli özel işletmelerin üst düzey temsilcileriyle buluştuğunu belirten Wu Liyuan, “Xi, seminerde Çin'in özel ekonomisinin geliştirilmesine yönelik temel ilke ve politikalarının değişmediğini vurgulayarak, özel ekonominin sağlıklı ve nitelikli gelişimini teşvik etme yönüne vurgu yaptı.” dedi.

Xi'nin, özel ekonominin artık Çin ekonomisinin çok büyük ve ağır bir parçasını oluşturduğunu belirten Wu Liyuan, “Verilere göre, özel ekonomi, Çin’in vergi gelirlerinin yüzde 50‘sinden fazlasına, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 60’ından fazlasına, teknolojik yeniliklerin yüzde 70‘inden fazlasına, kentsel istihdamın yüzde 80’inden fazlasına ve işletme sayısının yüzde 90'ından fazlasına katkıda bulunuyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in, dünya ekonomisine katkısı uzun dönemdir yüzde 30 civarında. Çin’in özel ekonomisinin sağlıklı ve nitelikli bir şekilde gelişiminin dünya ekonomisinin büyümesi için de ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor zaten.” açıklamasını yaptı.

Wu Liyuan, özel ekonominin, bilim ve teknoloji inovasyonunda eşit derecede önemli bir rol oynadığını dikkat çekerek “Tüm Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu’nun geçtiğimiz eylül ayında yayımladığı rapora göre, 2024’te Çin’de Ar-Ge’ye yatırım yapan ilk bin özel şirketin toplam Ar-Ge harcamaları bir önceki yıla kıyısla 12,78 oranında arttı ve bu artış, küresel olarak Ar-Ge'ye yatırım yapan ilk bin şirketin artışından yüzde 6,54 puan daha yüksekti. Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı’nda, yetenekli özel şirketlerin önemli ulusal teknolojik araştırma görevlerini üstlenmede öncülük etmelerinin desteklenmesi ve giderek daha fazla ulusal bilimsel araştırma altyapılarının özel şirketlere açık olması önerildi.” şeklinde konuştu.

Çinli özel şirketlerin küresel endüstriyel inovasyon ortamının yeniden şekillendirilmesinde daha da önemli bir güç haline geleceğinin öngörülebildiğinin altını çizen Wu Liyuan, şöyle devam etti:

“Son zamanlarda Goldman Sachs, Deutsche Bank, HSBC, Bank of America gibi kuruluşlar, Çin'in bilim ve teknoloji endüstrisinin gelişme beklentileri konusunda hedef yükselttiklerini ve Çin pazarının performansına güvendiklerini ifade ettiler.  Çin'in toplam ithalat ve ihracat hacmindeki payı 2019 yılındaki yüzde 43,3 seviyesinden yüzde 55,5'e yükseldi. Ve böylece Çin, en büyük dış ticaret işletmesi statüsünü 6 yıl üst üste korudu. Çin'in dış ticaretinin ana gücü olan özel ekonominin gelişimi, küresel tedarik zincirinin istikrarına daha fazla katkıda bulunacak.  Çin'in özel ekonominin geliştirilmesine yönelik ilk temel yasa tasarası geçen yıl Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi'ne sunuldu. Çin, özel ekonomi için elverişli bir ortam yarattıkça ve iş ortamını sürekli iyileştirdikçe, özel ekonomi vizyonu ve potansiyeli de büyüyor. Bu anlamda özel işletmeler ve girişimcilerin kapasitelerini tam olarak ortaya koymaları için en uygun zaman geldi. Çünkü, Çin’in özel ekonomisi dünyaya bir bahar mesajı getiriyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.