Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi akademisyenleri tarafından hazırlanan, ”Tek Millet-İki Devlet-Ortak Kültür: Türkiye ile Azerbaycan’ın Ortak Halk Kültürü Özelliklerinin Kültürel Bütünleşme Amaçları Perspektifinden İncelenmesi” adlı projeye destek sağlandı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi akademisyenleri tarafından, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kültür köprüsünün işlevlerini geliştirmek amacıyla hazırlanan ''Tek Millet-İki Devlet-Ortak Kültür: Türkiye ile Azerbaycan'ın Ortak Halk Kültürü Özelliklerinin Kültürel Bütünleşme Amaçları Perspektifinden İncelenmesi'' adlı proje, iki ülkenin önde gelen bilimsel kurumlarından proje desteği sağladı.
TÜBİTAK ve Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS) arasındaki iş birliği çerçevesinde yayımlanan ortak proje çağrısının sonuçları 1 Temmuz 2025'de açıklandı.
İki ülke arasındaki ortak halk kültürünün, bölgesel düzeyde ve Türk dünyasının kültürel bütünleşmesi bakımından üstlendiği rollere ve öneme dikkati çekmeyi amaçlayan projenin Türkiye tarafındaki yürütücüsü ÇOMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Çalışkan olurken, Azerbaycan tarafının yürütücülüğünü Azerbaycan Mimarlık ve İnce Sanatlar Enstitisü'nden Doç. Dr. Namık Abbasov yapacak. 16 ay sürmesi planlanan projede, Doç. Dr. Oğuz Diker, Dr. Öğretim Üyesi Arda Bay ve Aynur Elekberova da araştırmacı olarak görev yapacak.
Proje eş yürütücüsü Prof. Dr. Çalışkan, Türkiye ile Azerbaycan'ın yakın ilişkilerinin sadece sınır komşusu olmaktan çok ileri düzeyde olduğunu belirterek, ''Azerbaycan ile Türkiye, Türk dünyasının kültürel benzerlikleri yüksek iki komşu ülkesidir. Türkiye ile Azerbaycan arasında kadim ortak tarihe, soy ve dil birliğine dayanan ilişkiler, her iki ülkeyi birbiri için 'kardeş ülke' konumuna taşımıştır.'' dedi.
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ortak kültürel değerlerin uyumunun, kültürel ve tarihi bağlarının izlerinin ortak bir kültürel yapıyı açıkça gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Çalışkan, tarihin farklı dönemlerinde, siyasi sınırlar farklılık gösterse de Kafkas ve Anadolu Türklerinin benzer değerlerin, ortak kültürel özelliklerin ve tarihsel mirasların ev sahibi ve taşıyıcısı olduğuna işaret etti.
Prof. Dr. Çalışkan, iki ülkenin birbiriyle bağlantılı coğrafi konumunun, tarihsel geçmişte Anadolu ile Azerbaycan'ın kültürel bütünleşmesinde önemli roller oynadığını, günümüzde de coğrafi konum özellikleri nedeniyle, Azerbaycan'ın Türkiye'nin doğuya, Türk dünyasına ve doğu medeniyetlerine açılan kapısı, Türkiye'nin de Azerbaycan'ın batıya açılan kapısı haline geldiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Araştırmamız, Türkiye ve Azerbaycan toplumları arasındaki ortak halk kültürü öğelerini ve değerlerini belgelemeyi, kültürel etkileşimi geliştirecek öneriler hazırlamayı amaçlamaktadır. Proje ayrıca, iki ülke arasında paylaşılan diğer somut olmayan kültürel unsurların araştırılması ve belgelenmesi üzerine de yoğunlaşacaktır. Bu şekilde, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin daha yüksek düzeye taşınması, ortak kültür turizminin geliştirilmesi ve bölgesel kültürel bütünleşme süreçlerine katkılar ve önerileri sağlayacağımızı değerlendiriyoruz. Araştırma tamamlandığında, proje verilerini ve sonuçlarını iki ülkenin kültür ve turizm alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarıyla paylaşacağız. Böylece iki ülkenin mevcut kültürel ve turizm ilişkilerinde işlevsel yeni iş birliği alanlarının eklenmesi de mümkün olabilecektir.''
SANAYİ HABER AJANSI