Mersin, 3 Mayıs (Hibya) – Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, İş dünyasının yurtdışı pazarlardaki gücünü artırması adına uluslararası katılımı yüksek, nitelikli fuarlara ihtiyaç duyduğunu belirterek bunun için Türkiye’deki fuar sayılarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Nisan ayında meclis üyeleriyle birlikte ziyaret edilen Milano Mobilya Fuarı ile Hannover Messe Uluslararası Sanayi ve Teknoloji Fuarı sonrasında değerlendirmelerde bulundu.
İlk olarak Türkiye’de düzenlenen fuarlara değinen Çakır, yurtiçindeki yüksek rekabet nedeniyle çok sayıda fuar düzenlendiğini, bunun fuar organizasyonlarının niteliğini olumsuz etkilediğini söyledi.
İlk olarak İtalya Milano Fuarı’na değinen Hakan Sefa Çakır, bu yıl 63’üncüsü düzenlenen fuara Türkiye ve dünyadan sektörün önde gelen firmalarının katıldığını söyledi. “Fuarın en büyük özelliği İtalya’nın tasarım ihracatı yapıyor olması” diyen Çakır, ziyaretçilerin büyük bölümünün buradaki tasarımların fotoğraflarını çekip kendi ülkesinde uyguladığını, kimsenin yeni bir tasarım peşinde olmayıp İtalya’daki tasarımları kabul ettiğini ifade etti.
Sektörün hangi yönde ilerlediğini tespit etme imkanı bulduklarına da değinen Çakır, iklim değişikliğinden kaynaklı ahşap malzeme kullanımının azalmaya başladığını, mobilyalarda boyutların daha minimalize edilip aksesuar boyutlarının büyümeye başladığını, hatların olabildiğince inceldiğini gördüklerini söyledi. Özellikle kanepelerde oturma alanlarının genişlediğini belirten Çakır, yerden tasarruf sağlanması adına kolçakların ise iptal edildiğini aktardı.
Avrupa’nın sürdürülebilirliğe verdiği öneme de dikkat çeken Çakır, “Doğayı, hayvanları, bitkileri takip ediyorlar. Doğanın kendisini dönüştürmesini makinelere nasıl uyarlayabileceklerine çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Festo’yu örnek gösteren Çakır, “Bu firma ile yaptığımız görüşmede doğayı takip ettiklerini, doğadaki en hafif canlıların en verimli konstrüksiyonları kullanmasını örnek alarak yenilikler geliştirdiklerini gördük” dedi.
Dijitalleşmenin hızla arttığını gözlemlediklerini de belirten Çakır, “Yapay zekayla birlikte birçok iş kolu yok olurken yaklaşık 750 yeni iş kolunun oluşacağı konuşuluyor. Bu bağlamda kalifiye işçiye çok ihtiyaç olacak. Eğitim sistemimizde dijital yetkinlikleri artıracak metotlar bugünden uygulanmalı. Eğitimimiz yenidünya düzeni gereklerine göre bugünden düzenlenmeli” ifadesini kullandı.
SANAYİ HABER AJANSI