Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sektörün gelişmesi için 45 milyar TL doğrudan nakdi destek sağladık

İstanbul, 31 Ağustos (Hibya) – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024-2025 Su Ürünleri Av Sezonu Açılış Programı’nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sektörün gelişmesi için 45 milyar TL doğrudan nakdi destek sağladık
Yayınlama: 31.08.2024
6
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Her sezon olduğu gibi yine birlikte vira bismillah diyerek sezonumuzu açıyoruz. Bu meslek Yunus (A.S.) mesleğidir. Ya nasip mesleğidir. Tüm balıkçı kardeşlerimize rabbimden bereketli, başarılı bir sezon niyaz ediyorum.

Ağlarınızın hep dolu olmasını, dolu gelmesini temenni ediyorum.

Bugüne kadar balıkçı kardeşlerimizin daima yanında olduk.

Sektörümüzün gelişmesi için reel rakamlarla 23 milyar TL ÖTV indirimli yakıt desteği, 16 milyar TL yetiştiricilik desteği, 561 milyon TL küçük ölçekli balıkçılık desteği başta olmak üzere toplam 45 milyar TL doğrudan nakdi destek sağladık. Sektörümüzün finansman ihtiyacını karşılamak için toplam 35 milyar TL hazine destekli yatırım ve işletme kredisi sağladık.

Önümüzdeki 3 yıllık dönemde de balıkçılarımızın hazine destekli tarımsal kredi limitini 15 milyon TL’den 40 milyon TL’ye çıkarttık. Ayrıca balık stoklarımızı artırmak adına denizlerde ve iç sularda balıklandırma faaliyetini hayata geçirdik.

Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023’te tam 100 milyon balık yavrusunu bereketli sularımızla buluşturduk.

Verdiğimiz bu desteklerin karşılığını da hamt olsun aldık, alıyoruz. Balıkçılarımızın yoğun emeği, gayretli çabaları ve sağladığımız destekler sayesinde su ürünleri her zaman rekorların sektörü oldu.

2023-2024 sezonunda yıllık üretim miktarı ilk defa 1 milyon tonu geçerek bu rekorlara yenisi eklendi. Bu rakamın 454 bin tonu avcılıktan elde edildi.

Sadece üretimde değil ihracatta da her yıl üst üste rekor kırıyoruz. Son olarak geçtiğimiz yıl yüzde 40’ı Avrupa Birliği üyesi olmak üzere yaklaşık 100 ülkeye ihracat yaptık. Böylece ülke ekonomisine tam 1,7 milyar dolarlık kazanç sağladık. Tüm başarılarda emeği olan balıkçılarımıza teşekkür ediyorum.

Sürdürülebilir balıkçılık için denizlerimizi korumamız gerekiyor. Maalesef bu konuda çok ciddi eksiklerimiz bulunuyor. Geçtiğimiz hafta İzmir Körfezindeki sahneleri hep beraber gördük. 3 sene önce Haliç’te yaşadığımız müsilaj sıkıntısını çok iyi hatırlıyoruz. İhmalkarlığın, umursamazlığın bedelini sadece denizlerimiz, balıkçılarımız değil milletçe hepimiz ödüyoruz. Bunun için balıkçı kardeşlerimizden daha fazla hassasiyet bekliyorum.

En son teknolojiyle donatılmış balıkçı gemilerimiz sadece kendi karasularımızda değil, artık uluslararası sularda da boy gösteriyor. Balıkçılarımızın avlanma hakkı elde edebilmesi amacıyla her yıl yeni ülkelerle balıkçılık anlaşmalarına imza atıyoruz. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere gen yıl 10 olan anlaşma sayısını bu yıl 15’e çıkardık. 12 ülkeyle de müzakerelerimizde son aşamaya geldik.

Halihazırda Moritanya başta olmak üzere 8 farklı ülkede avcılık faaliyetinde bulunuyoruz. Bu faaliyetleri başka ülkeler gibi sömürgeci anlayışta değil kazan-kazan anlayışıyla yürütüyoruz. Kendimizle birlikte yerel halkın, dost ve kardeşlerin de ortaya çıkan katma değerden istifade etmesini sağlıyoruz.

Mavi Yüzgeçli Orkinos başta olmak üzere Kalkan, Kılıç, Albakor ve Kırmızı Karides türlerinde aldığımız kota miktarları bunun göstergesidir. Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda hakkımız olanı almak için çok daha fazlasını yapacağız. Artık uluslararası denizlerde balıkçılığın endüstrisini kurmayı hedefliyoruz.

Balıkçılık ve su ürünleri konusunda çalışmalar yapmak üzere kurulan meclis araştırma komisyonu da bir yandan çalışmalarını sürdürüyor. Sizlerden istirhamım su ürünleri avcılığına getirilen kurallara riayet etmenizdir. Bu denizler, bu bereketli mavi sular bize miras değil emanettir. Gelecek nesillerimizin de bu lezzetten sağlık kaynağından yoksun kalmasını istemeyiz.

Denizlerimizin korunmasına balıkçı kardeşlerimizin öncülük etmesini bekliyoruz. Sizlere bereketli, bol kazançlı bir sezon diliyorum.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.