Diyarbakır, 4 Mayıs (Hibya) – Havaların ısınmasıyla birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen yöresel meyveler tezgahlardaki yerini almaya başladı.
Diyarbakır’ın tarihi Dağkapı Meydanı’nda, bölge halkının büyük ilgi gösterdiği ve “Kürt muzu” olarak da bilinen ışkın, satışa sunuldu.
Esnaf Ömer Hakkı Bulut, ışkının genellikle Bingöl, Hakkâri ve Diyarbakır’ın Kulp ilçesi gibi yüksek rakımlı yerlerde yetiştiğini belirterek, “Genellikle havaların ısınmasıyla Güneydoğu’da bulunan illerimizde yetişen meyvemizi toplayarak bu mevsimde yine satışa sunuyoruz. Bölgede pek çok isimle biliniyor: Işkın, uşkun, revas ve Kürt muzu…” dedi.
Dış kabuğu dikenli ve yeşil renkte olan ışkın, soyularak tüketiliyor. Bulut, ekşi tadıyla bilinen ışkının kilosunu 150 TL’den sattıklarını bildirdi.
Işkının, sadece bir meyve değil aynı zamanda kültürel bir değer taşıdığına da vurgu yapan Bulut, “Bu meyve, ninelerimizden kalan eski bir kültürün devamıdır” ifadesini kullandı.
SANAYİ HABER AJANSI