Dalgın: TÜİK Sayın Alaattin Aktaş’ın açıkladığı verileri mi kullanmaktadır?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e TÜİK’in TÜFE kapsamındaki maddelerin fiyatlarının açıklanması konusunu yazılı olarak sordu.

Dalgın: TÜİK Sayın Alaattin Aktaş’ın açıkladığı verileri mi kullanmaktadır?
Yayınlama: 08.07.2024
1
A+
A-

Dalgın, TÜİK’in Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenli olarak yayımladığı 400’den fazla maddenin ortalama fiyatlarının, 2022’den bu yana açıklanmamasını gündeme taşıdı. TÜİK, bu kararı “Kamuoyu yanlış yorumluyor ve bu da yanlış anlamalara yol açıyor.” şeklinde açıklamış ve mahkeme kararları bile bu durumu değiştirmemişti. Dalgın, bu konuda daha önce yazılı soru önergesi verdiğini ve yanıt beklediğini belirtti.

Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, Alaattin Aktaş tarafından yayımlanan ve TÜFE’deki 100 kalem mal ve hizmetin Nisan 2022 ile Haziran 2024 arasındaki fiyat karşılaştırmasını içeren haberi de referans gösterdi. Söz konusu haberde, halihazırda doktor muayenesi 34 lira, ev kirası aylık 6 bin lira, öğrenci yurt ücreti ise aylık 457 lira olarak ifade edildi. 

Dalgın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e, şu soruları yöneltti:

“13.06.2024 tarihli 7/13417 esas numaralı TÜİK tarafından ortalama madde fiyatlarının açıklanmamasına ilişkin yazılı soru önergemizi ne zaman cevaplandıracaksınız?”

“TÜİK Sayın Alaattin Aktaş’ın açıkladığı verileri mi kullanmaktadır? Öyleyse siz bu verileri makul buluyor musunuz?”

“TÜİK istatistiklerinin doğruluğunu ve güvenilirliğini değerlendirmek üzere bağımsız akademisyenler ve uzmanlardan oluşan bir denetim komitesi kurulması planlarınız arasında mı?”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.