DEĞERLİ METALLER-Altın fiyatları Fed beklentisiyle 2016 sonrası en iyi çeyreğe hazırlıyor

İstanbul, 30 Eylül (Hibya) – Altın fiyatları Pazartesi günü gerilese de, geçen haftanın rekor zirvesine yakın işlem gördü; böylece, külçe altın, ABD’nin büyük faiz indirimi kararı ve Kasım ayında bir başka büyük indirim beklentisinin ardından sekiz yıldan uzun bir süredir en iyi çeyrek dönemini geçirme yolunda ilerliyor.

DEĞERLİ METALLER-Altın fiyatları Fed beklentisiyle 2016 sonrası en iyi çeyreğe hazırlıyor
Yayınlama: 30.09.2024
2
A+
A-

Spot altın, ABD dolarındaki yükseliş nedeniyle yüzde 0,2 düşüşle ons başına 2.653,38 dolara geriledi. Altın bu çeyrekte yüzde 14'ün biraz üzerinde yükselerek Ocak 2016'dan bu yana en iyi yükselişini gerçekleştirdi.

Altın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarım puanlık kesintisi, Çin'in teşvik önlemleri ve devam eden Orta Doğu savaşı endişelerinin etkisiyle Perşembe günü 2,685.42 dolarla yeni bir rekor kırdıktan sonra Eylül ayında yüzde 6,0 değer kazandı. ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,3 artışla 2.674,80 dolara yükseldi.

Diğer metallerde, spot gümüş Perşembe günü ulaştığı 12 yılın zirvesinin ardından yüzde 0,4 düşüşle ons başına 31,49 dolar oldu ve çeyreklik yüzde 8 artışa hazırlanıyor. Platin yüzde 0,1 düşüşle 999,35 dolara gerilerken paladyum yüzde 0,1 artışla 1.012,50 dolara yükseldi. Her iki metal de üç aylık kazançlara yöneldi.

Bu haftanın veri dizisi, ABD işgücü piyasasının durumu hakkında daha fazla netlik sağlayabilecek olan ABD ADP istihdam rakamlarını ve tarım dışı bordroları içeriyor. Günün ilerleyen saatlerinde Fed Başkanı Jerome Powell ve Guvernör Michelle Bowman'ın konuşmaları da bekleniyor.

Cuma günü açıklanan veriler, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte sağlam bir ivme yakaladığını ve enflasyon baskılarının azalmaya devam ettiğini gösterdi. Bu durum, Fed'in Kasım ayı politika toplantısında bir başka büyük faiz indirimi beklentilerini artırdı. Sıfır getirili külçe altın, düşük faiz ortamında ve jeopolitik çalkantılar sırasında tercih edilme eğiliminde.

İsrail Pazar günü Yemen'deki Husi milislerine ve daha önce Hizbullah liderini öldürdükten sonra Lübnan'daki düzinelerce Hizbullah hedefine hava saldırısı düzenledi.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.