DEVA Partili Avşar, konut finansman modeli önerisinde bulundu

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, afete karşı risk taşıyan konutların finansmanı için gelişmiş ülkelerde uygulanan Konut Finansman Kurumu modelini Meclis gündemine taşıdı.

DEVA Partili Avşar, konut finansman modeli önerisinde bulundu
Yayınlama: 14.02.2025
1
A+
A-

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, afete karşı risk taşıyan konutların finansmanı için gelişmiş ülkelerde uygulanan Konut Finansman Kurumu modelini Meclis gündemine taşıdı. 

Yaptığı konuşmada; Türkiye’nin jeolojik açıdan bir deprem ülkesi olmakla birlikte resmi rakamlara göre 2 milyon civarında kendiliğinden yıkılabilecek bağımsız birime sahip olduğunu, bu riskli yapılarda ölümü beklemek kaderimiz olamayacağını ve afete karşı dirençli bir ülke olmak zorunda olduğumuza dikkat çeken Avşar, çözüm, ranta dayanmayan arsa üretimi ile finans kaynağı üretmek olduğunu belirtti. Avşar, bu ekonomik dar boğazda ancak gelişmiş tüm ülkelerde olduğu gibi bir Konut Finansman Kurumunun kurulmasıyla bu kaynağa erişilebileceğini söyledi.

Konut Finansman Kurumunu tarif eden Avşar, bu kurumun hemen hemen tüm gelişmiş ekonomilerde görüldüğünü ve Amerika'da 3, Almanya'da ve Japonya'da bir tane olduğunu söyledi.

Avşar, “Bu kurumun temel görevi; orta ve düşük gelirli vatandaşlarımız için konut finansmanını kolaylaştırmaktır. Yani iç ve dış piyasadan büyük miktarda finansmanı sağlayıp o finansmanı gayri menkul teminatı karşılığında konut kredilerine finanse etmektir” dedi.

Kurumu örneklerle açıklayan Avşar, bu kurumun toptancı hali gibi tarladan gelen meyve-sebze nasıl halde toplanır ve manavlara dağıtılıyorsa bu kurumda aynı o şekilde konut finansman toptancısı görevini gördüğünü ifade etti. 

Avşar, KFK ile dışarıya standartlaştırılmış menkul kıymet (tahvil, bono), varlığa dayalı menkul kıymet, hisse senedi ihraç ettiğini söyledi ve şöyle örnek verdi:

“Türk Lirası bazında veya döviz bazında 5 yıllık 10 yıllık bir getirisi olan finansal enstrüman ihraç edilmekte ve temelinde varlık olan -konut ve o konutun alacağı üzerindeki o teminat- baz alınmaktadır.”

Konuyu detaylandıra Avşar, bu sistemle teminatlı bir şekilde hareket edildiğini, açığa borçlanılmadığını ve sağlam bir gayrimenkul üzerine borçlanıldığını belitti.

Avşar; “Aynı zamanda bu kurum kendi hisse senedinde çıkarabilmektedir. Çünkü bu kurumun % 10-15-20 mertebesinde bir sermaye de ihtiyacı olacaktır.  Yani bunların bir kısmı hisse senedi bir kısmı da standartlaştırılmış finansal üründür (tahvil, bono). İç ve dış piyasadan bu şekilde standartlaşmış ürünleri ihraç edilmektedir. Dolayısıyla hem iç hem de dış piyasadan da taze nakit girişi sağlanmaktadır” dedi.

Bu kurumun bütçeye hiçbir yük getirmeyeceğine dikkat çeken Avşar, sözlerine şöyle devam etti:

“Kurumun, bütçe ile hiç alakası yok, tamamen bütçe dışında bir sistem üzerinden işletilmektedir. Ancak Hazine isterse gayrimenkul veya nakit şeklinde sermaye koyabilmektedir. Kamu finansman kurumu bu işleyiş ile topladığı bütün bu likiditeyi sonra bankalara, finans kuruluşlarına oralardaki alacakları üzerine almak kaydıyla ödeme yapmaktadır.” 

Avşar, sözlerinin sonunda iktidara çağrıda bulunarak “Hazineden bir kuruş çıkmayacak bu sistemin, bir an evvel hayata geçmesi noktasında harekete geçin, unutmayın ki; deprem değil, ihmal öldürür.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.