DEVA Partili Avşar: Ülke genelinde son 1 yılda kaç çalışan işten çıkarılmıştır?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, çalışma hayatının sorunlarına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

DEVA Partili Avşar: Ülke genelinde son 1 yılda kaç çalışan işten çıkarılmıştır?
Yayınlama: 02.09.2024
4
A+
A-

Avşar, Türkiye'de toplam çalışanların yarısının 17 bin 2 lira ile asgari ücretli olduğuna dikkat çekti. TÜRK-İŞ Ağustos ayı açlık sınırının 19 bin 271 lira, yoksulluk sınırı da 62 bin 772 lira olarak açıklandığına atıf yapan Avşar, enflasyonun TÜİK tarafından bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 olarak açıklandığını ve bu dönemde asgari ücrete enflasyon oranında dahi ara zam yapılmadığını belirtti.

Bakan Işıkhan’ın sözlerine yer veren Avşar, “Asgari ücrette herhangi bir artış olamayacak. Geçen aralık ayında da biz bunu ifade ettik. Göstergeler de çok olumlu geliyor. İnşallah Aralık ayında asgari ücreti belirlemek üzere bir araya geleceğiz.” ifadelerine dikkat çekti.

Avşar, “Ülkemizde son 1 yılda toplu işten çıkarma, iş bırakma, grev, protesto vb. kaç eylem meydana gelmiştir? Bu olaylar karşısında ilgili düzenleyici ve denetleyici bakanlık sıfatıyla taraflarla bir görüşme gerçekleştirilmiş midir? İşçi ve işveren sendikalarının görüşlerine başvurulmuş mudur? Talepler hususunda gerekli bilgiler alınmış mıdır? Söz konusu talepleri karşılama konusunda bir girişimde bulunulmuş mudur?”sorularını yöneltti.

“Ülke genelinde son 1 yılda kaç çalışan işten çıkarılmıştır? Çıkarılma gerekçeleri nelerdir? Bu işlem hangi mevzuat hükümlerine dayanılarak yapılmıştır?” diyen Avşar, “Söz konusu kişilere kıdem tazminatı, ihbar süresi ve yeni iş arama zamanı tanınmış mıdır? Bu yasal hakların tanınmaması sebebiyle yargıya intikal eden kaç vaka bulunmaktadır?” ifadesini kullandı.

Sendikal hakların Anayasa güvencesi altında olduğunu dile getiren Avşar, “Sendika üyeliği veya üye olma girişimi sebebiyle işten çıkarılan çalışan var mıdır? Bu hususta tarafınıza ulaşan bir talep ve şikayet bulunmakta mıdır? Şayet varsa konuyu düzeltmek ve mağduriyeti gidermek bakımından bir çalışmada bulundunuz mu?” dedi.

Bakanlığın düzenleyici ve denetleyici fonksiyonuna değinen Avşar, “İşçi işveren arası yaşanan anlaşmazlıkları çözmek üzere kurulan bir arabuluculuk sistemi var mıdır? Varsa çalışma usulü nedir? Bu güne kadar bu sistemle kaç uyuşmazlık çözülmüştür?” diye konuştu.

Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartları vurgulayan Avşar; “Anayasa’nın, ‘Asgarî ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur’ hükmü gereği ülkemizdeki enflasyon, açlık ve yoksulluk sınırı rakamları karşısında çalışanı korumak bakımından bir planınız var mıdır? Yeni asgari ücreti belirleme dönemine –yılsonu- kadar ara formül olması anlamında geçici bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi.

Avşar, “İş sağlığı ve güvenliğinin taşıdığı hayati önem göz önüne alınarak Bakanlığınızın konuyla ilgili düzenleyici ve denetleyici fonksiyonu gereği kamu veya özel sektörde ilgili yönetmelik hükümlerine göre iş sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Denetimler ne sıklıkta yapılmaktadır? Bu hususta bir takip ve kontrol mekanizmanız bulunmakta mıdır?” diye konuştu.

Ülkemizdeki çocuk işçi sayısını soran Avşar, bu durumun kök sebeplerini, ön alıcı tedbir bakımından diğer ilgili paydaş kurumlarla işbirliğinin olup olmadığını, şayet yoksa bu hususta ortak bir çalışma yapılmasının gerekliliğini dile getirdi.

Kötü yaşam koşullarında barınan ve emeklerinin karşılığını alamayan mevsimlik işçilerin durumuna da değinen Avşar; “Bu işçilerin hak ve menfaatlerini güvence altına almaya yönelik bir çalışmanız var mıdır? Bu hususta yeni bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.