DEVA Partili Karal’dan Dünya Çiftçiler Günü mesajı

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

DEVA Partili Karal’dan Dünya Çiftçiler Günü mesajı
Yayınlama: 14.05.2024
2
A+
A-

Karal, Türk çiftçisinin Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutlamak zorunda kaldığını belirterek, “Tarım bir ülkenin olmazsa olmazı. Tarımı güçlü olan ülkeler, en az sanayisi, teknolojisi gelişmiş ülkeler gibi dünyada söz sahibi oluyor. Bir zamanlar tarımda kendi kendine yeten ülke konumunda bulunan ülkemiz, ne yazık ki son yıllarda uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla bu özelliğini kaybetti, ithalat ipine sarılmak durumunda kaldı. Bu durum da dolayısıyla çiftçilerimizi üretimden uzaklaştırdı.” diye konuştu.

Milletvekili Karal, 2019 Eylül ayından bu yana tarımsal girdi maliyetlerinin artığına dikkat çekti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2024 Şubat ayı itibariyle 53 aydır maliyetlerin aralıksız artış gösterdiğini vurgulayan Karal, “Çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetleri arasında bulunan mazot son bir yılda yüzde yüzden fazla arttı, gübre fiyatları aldı başını gitti, işçilik enflasyonla doğru orantılı yükseldi. Tarımsal girdiler artınca dolayısıyla çiftçinin maliyeti de enflasyonu da arttı. ” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin, OECD verilerine göre gıda enflasyonunda birinci sırada olduğunu anımsatan Karal, mesajında şu ifadelere yer verdi: 

“Üretici desteklenmiyor, çiftçinin üretim yapması teşvik edilmiyor, ithalatla gün geçiştirilmeye çalışılıyor bunun sonucunda da hem maliyetler artıyor hem gıda enflasyonu yükseliyor. Özellikle son yıllarda tarım ve hayvancılık çok büyük bir çıkmaza sürüklendi. Üreticilerimiz, çiftçilerimiz bir başlarına bırakıldı. Çiftçilerimizin, Dünya Çiftçiler Günü’nü hakkıyla, huzurla ve mutlu bir şekilde kutlayabilmeleri için topyekun bir mücadeleyle ayağa kaldırılması gerekiyor. Tarım Eylem Planımızda çiftçiyi kalkındırmadan hayvancılığın ihyasına, kuraklıkla mücadele ve sulamadan tarımda dönüşüme, tarımda finansmanın sağlanmasından istihdamın arttırılmasına, tarımsal sanayinin geliştirilmesinden teknolojiyle uyumuna kadar tam 63 maddede çözüm önerimizi sunduk.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.