DEVA Partili Karal’dan organik tarım kapsamında soru önergesi

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Türkiye genelindeki organik tarım alanlarının azalmasını Meclis gündemine taşıdı.

DEVA Partili Karal’dan organik tarım kapsamında soru önergesi
Yayınlama: 10.03.2025
1
A+
A-

DEVA Partili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Küresel ölçekte organik tarım alanları, üretici sayısı ve üretim miktarında istikrarlı bir artış gözlemlenirken, Türkiye’de tersine bir eğilim söz konusu olduğunu belirten Milletvekili Karal, dünya genelinde sağlıklı beslenme ve çevre dostu tarımsal üretim trendi yükselirken, Türkiye'de organik tarım alanlarının ve üretici sayısının hızla azalmasının büyük bir çelişki oluşturduğunun altını çizdi.

Organik tarımın gerilemesinin, halk sağlığı ve tarımsal sürdürülebilirlik açısından ciddi bir tehdit olduğunu kaydeden Karal, “TÜİK verilerine göre, 2019-2023 yılları arasında Türkiye’de organik tarım alanı yüzde 45’ten fazla daralmış, organik tarımla uğraşan çiftçi sayısı yüzde 36 oranında azalmış ve toplam organik üretim miktarı yüzde 25 gerilemiştir. Oysa küresel organik gıda pazarı 2023 yılında 136 milyar Euro’yu aşarak beş yılda yüzde 28 büyümüş; dünya genelinde organik tarımla uğraşan üretici sayısı yüzde 38.7, üretim alanı ise yüzde 36.8 artmıştır. Bu durum, Türkiye’nin küresel tarımsal trendlerden ve sağlıklı, güvenilir gıda üretiminden uzaklaşarak tarım politikalarında yanlış bir yöne ilerlediğini göstermektedir. Pestisit kalıntılarıyla ilgili endişeler ve vatandaşların gıda güvenliği sorunlarıyla boğuştuğu bir dönemde organik tarımın gerilemesi, halk sağlığı ve tarımsal sürdürülebilirlik açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Milletvekili Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı:

“Türkiye’de organik tarım alanlarının son beş yılda yüzde 45 oranında küçülmesinin nedenleri nelerdir? Bakanlığınız bu gerilemeyi önlemek için hangi adımları atmıştır?

Dünya genelinde organik üretici sayısı yüzde 38.7 artarken, Türkiye’de yüzde 36 azalmasının sebepleri nelerdir? Çiftçilerin organik tarımdan uzaklaşmasının temel nedenleri hakkında herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

Türkiye’de organik üretim alanlarının daralması ve çiftçi sayısının azalması sağlıklı gıda arz güvenliği açısından nasıl bir risk oluşturmaktadır?

Organik tarım yapan üreticilerin desteklenmesine yönelik teşvik programları nelerdir? Bu teşvikler son 5 yılda hangi oranlarda artırılmış veya azaltılmıştır?

Organik tarımın teşvik edilmesi, organik üretici sayısının artırılması, sağlıklı gıda tüketiminin yaygınlaştırılması, tüketici bilincinin artırılması ve organik ürünlere erişimi kolaylaştırılmasına yönelik Bakanlığınızın yürüttüğü çalışmalar var mıdır?

Organik üretimin düşmesiyle birlikte tarım ilacı ve pestisit kullanımındaki artış da kamuoyunda endişe yaratmaktadır. Bakanlığınız tarafından son beş yılda kullanılan tarım ilaçlarının miktarı ve bu ilaçların insan sağlığına etkileri konusunda elde edilen veriler nelerdir?”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.