DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, pestisitlerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığının yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) yazılı soru önergesi verdi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, 31 Ocak 2025’te yayımlanan ‘2023 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda pestisit kaynaklı zehirlenmelere ilişkin herhangi bir veri bulunmamasını eleştirerek, bu eksikliğin halk sağlığına yönelik risklerin görünmez hale gelmesine yol açtığını ifade etti.
Rızvanoğlu, ''Rızvanoğlu, “Pestisitler, tarımsal üretimde verimliliği artırmak ve zararlı organizmalarla mücadele etmek amacıyla yaygın bir şekilde kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Ancak bu maddeler, yalnızca hedef alınan organizmalara değil, aynı zamanda çevreye ve insan sağlığına ciddi zararlar verebilmektedir. Toprağın, su kaynaklarının ve havanın kirlenmesine neden olan pestisitler, ekosistem dengesini bozarak biyolojik çeşitliliği tehdit etmekte ve bu kirlilik, tarım ürünlerinden sofralarımıza kadar ulaşan gıda zinciri boyunca risk yaratmaktadır.”dedi.
Rızvanoğlu’nun Sağlık Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede yer alan sorular şu şekilde:
'' Türkiye genelinde, son beş yıl içerisinde pestisit maruziyetine bağlı olarak acil servislere başvuran kişi sayısı kaçtır? Aynı dönemde, pestisit zehirlenmesi nedeniyle hastanelerde yatarak tedavi gören kişi sayısı nedir?
Son beş yılda pestisit kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı kaçtır? Pestisite bağlı ölümlerin illere göre dağılımı nedir?
Pestisit zehirlenmelerinin yaş grupları ve cinsiyet bazında dağılımına ilişkin Bakanlığınız tarafından yapılan epidemiyolojik bir analiz mevcut mudur?
Türkiye’de pestisitlerin sağlık üzerindeki akut ve kronik etkilerini izlemek amacıyla Bakanlığınız bünyesinde merkezi bir kayıt sistemi mevcut mudur?
Pestisit maruziyetinin uzun vadeli sağlık etkilerini belirlemek için Bakanlığınız tarafından yürütülen veya desteklenen bilimsel araştırmalar var mıdır?
Pestisit maruziyetine bağlı halk sağlığı risklerini azaltmaya yönelik farkındalık oluşturma ve eğitim çalışmaları yürütülmekte midir?
Sağlık Bakanlığı, pestisit zehirlenmelerinin önlenmesi ve sağlık etkilerinin azaltılması için diğer ilgili kurumlarla (Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı vb.) iş birliği yapmakta mıdır? ''
SANAYİ HABER AJANSI