Diyarbakır, 24 Aralık (Hibya) – Diyarbakır’da 10 yıl önce kurulan ve Kürtçe dilinde kitap basımı ile dikkat çeken Pirtuka Kurdi Yayınevi, kültürel ve tarihsel eserlerin tanıtımına katkı sağlamaya devam ediyor.
Diyarbakır’da 10 yıl önce kurulan ve Kürtçe dilinde kitap basımı ile dikkat çeken Pirtuka Kurdi Yayınevi, kültürel ve tarihsel eserlerin tanıtımına katkı sağlamaya devam ediyor. Yayınevinin kurucusu Bawer Berşev, yayınevinin kuruluş sürecini ve hedeflerini anlattı.
“Biz 10 yıldır Kürtçe kitaplar ve Kürtler üzerine yazılan eserlerin tanıtımı için hizmet veriyoruz. İlk kurarken kendi kültürümüze dair eserler bulmakta büyük zorluk çekiyordum. Kürtçe veya Kürtler üzerine yazılmış kitapların eksikliğini fark ettim ve bu alanda bir yayınevi kurmaya karar verdim,” diyen Berşev, yayınevinin kültürel mirası aktarma misyonuyla hareket ettiğini vurguladı.
Berşev, yayınevinin şu anda 42 farklı yayınevinin eserlerini bünyesinde barındırdığını belirterek, “Amacımız, Kürtçe dilinde daha fazla insanın kitap okuyabilmesini ve kültürel tarihini öğrenebilmesini sağlamak. İngilizce, Türkçe veya başka dillerde Kürtlerle ilgili yazılmış kitapları da bir araya getiriyoruz. Kitaplar, kültürün aktarılmasında en önemli araçlardan biri,” ifadelerini kullandı.
Ancak ekonomik kriz ve toplumsal baskıların yayınevini zorladığını belirten Berşev, geçen yıl kitap basımında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Kitap fuarlarında bu yıl beklediğimiz ilgiyi göremedik. İnsanlar ekonomik olarak zorluk çekiyor ve bu durum kitap satışlarına yansıyor,” diye konuştu.
Bawer Berşev, Pirtuka Kurdi’nin en büyük Kürt yayınevi olmayı hedeflediğini ifade ederek, kültürün aktarılmasında kitapların oynadığı rolün altını çizdi. Berşev, “Hedefimiz, bu önemi artırarak yayınevimizin devamlılığını sağlamak. Daha fazla insana ulaşmak ve Kürt kültürünü yazılı kaynaklarla güçlendirmek istiyoruz,” dedi.
SANAYİ HABER AJANSI