Doç. Dr. Barut, sigara içenleri uyardı: Her 6 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor

Şanlıurfa, 10 Şubat (Hibya) – Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Barut, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde herkesi sigarayı bırakmaya davet etti.

Doç. Dr. Barut, sigara içenleri uyardı: Her 6 saniyede bir kişi hayatını kaybediyor
Yayınlama: 10.02.2025
3
A+
A-

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dursun Barut, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu. 

Doç. Dr. Barut, sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığına dikkat çekti. 

Her 6 saniyede bir kişinin tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle hayatını kaybettiğinin altını çizen Doç. Dr. Barut, “Bu ölümlerin yaklaşık 700 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Tüketim böyle devam ederse ve bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin %80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir”  dedi.

Sigara dumanına maruz kalan insanların da risk altında olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Barut, “Pasif maruziyetle alınan dumandaki toksik ve kanserojen maddeler sigara içenin aldığı dumana göre daha fazladır. Örneğin pasif olarak tütün dumanına maruz kalmakla akciğer kanseri riski yüzde 32 oranında artmaktadır. Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedeni ve tüm toplumu etkileyen bir sorundur. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün ürünü kullanımı, dünya genelinde kansere bağlı ölümlerinin üçte ikisinden sorumlu olan akciğer kanserinin, birincil nedenidir. Özellikle genç yaşta tütün ürünü kullanmaya başlayan kişilerde KOAH ve astım gelişme riski çok daha yüksektir. Erken yaşta tütün ürünü kullanımını bırakmak, KOAH’ın ilerlemesini yavaşlatmak ve astım semptomlarını iyileştirmek için en etkili tedavi yöntemidir” diye konuştu. 

Öte yandan 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hamdiye Turan, Başhemşire ve eğitim hemşirelerin katılımıyla hastane girişinde stant kurulurken, vatandaşlara sigaranın zararları hakkında bilgilendirme yapıldı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.