Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı “Biyografi Akademisi” programının bu haftaki konuğu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Öksüz oldu.
Gazi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Doç. Dr. Mert Öksüz, Karaman’ın yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan şair, yazar ve öğretmen Bekir Sıtkı Erdoğan’ın hayatını ve edebiyat kariyerini öğretmenlere anlattı.
Konuşmasında, Bekir Sıtkı Erdoğan’ın yaşamından kesitler sunan Öksüz, şairin 1926 yılında Karaman’da doğduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bekir Sıtkı’nın babası Hafız Yahya Erdoğan’dır. Erdoğan’ın en büyük şansı babasının entelektüel bir kişi olmasıdır. Babası Bekir Sıtkı’ya hat sanatını öğretmiştir.” dedi.
Doç. Dr. Öksüz, Erdoğan’ın şiirlerinde milli ve manevi duygulara vurgu yaptığını, halk edebiyatı motiflerini modern bir yorumla birleştirdiğini ifade etti. Erdoğan’ın edebiyat kariyerine dair detaylar veren Öksüz, “Bekir Sıtkı Erdoğan, şiirle küçük yaşta tanışmıştır. 1930’lu yıllarda Gazi İlkokulunda yani şuanda bulunduğumuz tarihi mekanda okumuş ve ilk şiirini burada yazmıştır. “ diye konuştu.
Babasının ölümünden sonra Bekir Sıtkı Erdoğan’ın hayatının değiştiğini aktaran Doç. Dr. Mert Öksüz, Bekir Sıtkı’nın babasının ölümünden sonra çalışma hayatını değil okumayı tercih ettiğini ifade etti. Öksüz, “Bekir Sıtkı Erdoğan, çocukluğunu Karaman’da geçirmiş. İlk ve ortaöğretimi tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden mezun oldu. Orduda subaylık yaptıktan sonra öğretmenlik görevini üstlendi. Türk dili ve edebiyatı dersleri vererek birçok öğrencinin edebiyatla tanışmasına vesile oldu.” şeklinde konuştu.
Öksüz, şairin özellikle 1950’li yıllarda şiirleriyle tanındığını belirtti. Şiirlerinde vatan, bayrak, sevgi, aşk ve kahramanlık gibi temaları işleyen Erdoğan’ın hem hece ölçüsünü hem de serbest ölçüyü başarıyla kullandığını dile getirdi.
SANAYİ HABER AJANSI