İzmir Bergama’da firmaların yatırıma ve üretime başladığı Batı Anadolu Serbest Bölgesini ziyaret eden Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, 2025 yılında Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımların artmasını beklediklerini belirterek, Türkiye’ye gelecek yatırımcıyı yönlendirebilecekleri en güçlü yatırım alanlarından birinin Batı Anadolu Serbest Bölgesi olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu ve beraberindeki heyet Batı Anadolu Serbest Bölgesini ziyaret ederek, bölgede üretime başlayan firmayı, yatırımı tamamlanan BASBAŞ Ortak Sağlık ve İş Sağlığı Güvenliği Birimi ile yapımı süren fabrika inşaatlarını yerinde inceledi.
Batı Anadolu Serbest Bölge Müdürü Sayın Reşat Çeçen, BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler, SEBKİDER Başkanı Yusuf Kılınç ve BASBAŞ yöneticilerinden Bölgeyle ilgili brifing alan Dağlıoğlu, 2025 ve 2026 yılında doğrudan yabancı yatırımlarda artış beklentisinin güçlendiğini ve Türkiye’ye gelecek yatırımcıyı yönlendirebilecekleri en güçlü yatırım alanının Batı Anadolu Serbest Bölgesi olduğunu vurguladı.
Küresel ekonomik konjonktürde, merkez bankalarının uyguladığı yüksek faiz oranları nedeniyle doğrudan yatırımların yavaşladığını kaydeden Dağlıoğlu,”2024’ün eylül ve ekim aylarından itibaren doğrudan yatırımlarda bir hızlanma olur diye bekleniyordu. Ancak dünyada merkez bankalarının faiz politikalarının değişmemesi nedeniyle beklenti gerçekleşmedi. Merkez bankalarının faiz indirim konusunu bütün dünyada yatırımları etkilediği gibi bizim ülkemizi de etkiliyor. Dolaylı etkisi de olsa ABD Başkanlık seçimi de yatırım sürecini etkiliyor. Ortadoğu’daki gelişmeler, Rusya-Ukrayna savaşı bütün bu gelişmeler yatırım iklimini etkiliyor. FED başta olmak üzere dünyadaki merkez bankalarının faiz indirim süreçlerinin yaklaştığını görüyoruz. Bunun etkisiyle 2025 ve 2026 yıllarında yatırımların artacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki iki yıl yatırımcı çekmek için keşke bu kadar strese girmeseydik diyeceksiniz.” diye konuştu.
Günümüzde proje bazlı yatırımların da arttığını ve bu tür yatırımcıların binaya sermaye ayırmak istemedikleri için gittikleri yerde hazır tesis seçeneğini önemsediğini aktaran Dağlıoğlu, “BASBAŞ olarak yatırımcılara istedikleri koşullarda tesis seçeneğinin sunuluyor olması bu bölgeye büyük avantaj sağlıyor” dedi.
Firmaların İlgisi Var
İki senedir Türkiye’de yatırım yapma projesini askıya alan bir global firmanın bu projesi için yeniden kendileri ile görüşmeleri başlattığını aktaran Dağlıoğlu, firma yetkilileri ile online görüşmelerin devam ettiğini, eylül ayında da yöneticilerinin incelemeler için geleceğini vurguladı. Ahmet Burak Dağlıoğlu şöyle konuştu: “Firmalar günümüz küresel ekonomik konjonktüründe karar vermek için acele etmiyor. Bu nedenle neticelenmeyen görüşmeler olabiliyor.”
BASBAŞ’ta Üretim Başladı
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinden gelen heyete Bölge hakkında bilgi veren Batı Anadolu Serbest Bölge Müdürü Reşat Çeçen, yatırımcıya 10 bin metrekare ile 300 bin metrekare arasında değişik parsel seçenekleri sunduklarını belirterek, “2 milyon 362 bin metrekare alana sahip Batı Anadolu Serbest Bölgesinde yol, yeşil alan ve idari binalar gibi alanlar düşüldükten sonra 1.7 milyon metrekare kiralanabilecek arazi bulunuyor. Şu anda 1 milyon metrekarelik birinci etapta altyapı tamamlanmış durumda. Şu anda 4 parselde yatırımcı var” diye konuştu.
BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve CEO’su Dr. Faruk Güler de Kanada-Türkiye ortaklı İDA Trim firmasının üretime başladığını, bu firmanın Mercedes ve Audi gibi lüks segment modeller dahil dünyanın en büyük otomotiv markalarına Bergama’dan koltuk kılıfı ihraç ettiğini söyledi. Güler, şu bilgileri verdi: “İDA Trim firmasına kiralama yoluyla 7 bin metrekare yer tahsis ettik. Bu firma ilk etapta 400 kişiyi çalıştırıp, sonra 800 ve yeni yatırımlarla 2 bin kişilik istihdama ulaşmayı planlıyor. Bursa’da 3 fabrikası var. Dünyada 15.5 milyar dolar cirosu olan global bir firmanın iştiraki olarak Bölgemizde kuruldu. Dünyada her 3 araçtan birinin koltuk kılıflarını bu firma üretiyor. Diğer yatırımcılarımız; Rusya merkezli Zenith RS firması endüstriyel raf üretimi gerçekleştirecek. Diğeri, büyük araçların balata aksamlarını üretecek olan Onursan şirketi. Dördüncü yatırımcımız da elektrik sektöründe aydınlatma ekipmanları üreten Cemdağ firması.”
Üretime Hazır Tesis Kiralama Seçeneği Avantaj Sağlıyor
Son yıllarda orta ölçekli Alman firmalarının Bölgeye ilgisinin arttığını kaydeden Dr. Faruk Güler, “Bizim güçlü yönümüz; farklı büyüklüklerde sanayi parseli sunabilmemizin yanı sıra, çok esnek yapılarda modüler binalar inşa edip yatırımcının kullanımına hazır hale getiriyoruz. ESBAŞ olarak Ege Serbest Bölgesinde 30 yılda 110 bin metrekare modüler bina kiralarken, pandemi sonrası 5 yılda 80 bin metrekare yaptık ve üstüne şu anda 40 bin metrekare daha yapıyoruz. 5 yılda ikiye katlamış durumdayız. Bu tür tekliflere anında cevap verebilecek güçlü bir ekibimiz var. Yatırımcının büyük ya da küçük olması önemli değil, iş ve istihdam yaratması önemli.”
ESBAŞ ve BASBAŞ olarak yurt dışında yapılan tanıtım çalışmalarında bölgelerinin yanı sıra Türkiye’yi de tanıttıklarını söyleyen Dr. Güler, yurt dışı fuar ve organizasyonlarda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile iş birliği yapmak istediklerini ve bu konuda ortak projeler yürütmeye hazır olduklarını kaydetti.
Kaynak: Sanayi Haber Ajansı