Bursa, 28 Mayıs (Hibya) – Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, “Sıklıkla mide, bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları görülür. Bunlar arasında kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, Hepatit A ve mantar enfeksiyonları sıklıkla görülür. İnsanların farklı salgılarıyla kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuz suları enfeksiyonlara yol açar” dedi.
Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıkların artması ve tatil dönemlerinin başlaması, havuzlarda geçirilen süreyi de uzatıyor. Ancak uzmanlar, temizliği yeterince sağlanmayan havuz sularının çeşitli enfeksiyonlara davetiye çıkardığını belirtiyor. VM Medical Park Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Mustafa Ekici, yaz tatilinde karşılaşılan enfeksiyon riskleri ve korunma yolları hakkında bilgilendirmede bulundu.
Yaz mevsiminde besin, su ve havuz kaynaklı salgın hastalıkların arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Ekici, “Sıklıkla mide, bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları görülür. Bunlar arasında kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, hepatit A ve mantar enfeksiyonları sıklıkla görülür. İnsanların farklı salgılarıyla kirlenen ve uygun dezenfeksiyonu yapılmayan havuz suları, enfeksiyonlara yol açar” diye konuştu.
Sindirim sistemi enfeksiyonlarının yazın en sık görülen enfeksiyon olduğunu belirten Uzm. Dr. Ekici, “Başlıca Rota virüs, Hepatit A, Salmonella (tifo), E. coli, Shigella (dizanteri) gibi etkenler kirli havuzlarda sirkülasyon ve klorlama yetersizse bulaşır. Yeterli sirkülasyon ve klorlama yapılmayan ortamlarda bu bakteri, virüs ve mantarlar kolaylıkla çoğalırlar. Havuzlarda yeterince sirkülasyon sağlanır ve uygun klorlama yapılırsa bakteri, virüs ve mantar üremesi engellenmiş olur. Besin ve su kaynaklı ishaller de sıklıkla yazın görülebilir. Aşırı sıvı kaybına neden olabilir. Mutlaka doktora başvurulması önerilir” dedi.
İdrar yolu ve deri enfeksiyonlarına da değinen Uzm. Dr. Ekici, “İdrar yolu enfeksiyonları, genital enfeksiyonlar; kadınlarda yaygındır, sık idrara çıkma, idrar yapma güçlüğü, bel ağrısı, kasık ağrısı, genital bölgede ağrı ve kaşıntı gibi semptomlarla seyreder. Korunmak için; uzun süre ıslak mayo ile oturulmamalı, havuz sonrası en kısa sürede duş alınmalı, temiz olmayan tuvaletler kullanılmamalıdır. Havuzlardan deri enfeksiyonları ve mantar da bulaşabilir. Aşırı klor içeren suda cilt tahriş olabilir. İltihaplı bir yarayla girilmeden antiseptik solüsyonlarla ayaklar temizlenmeli, duş alınmalıdır. Duşun havuzdan çıkar çıkmaz alınması önerilir” açıklamasında bulundu.
SANAYİ HABER AJANSI