Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa, küresel ayak izini güçlendirme yönünde önemli bir adım attı…
“Çimentodan Yapı Malzemelerine”, “Yerelden Küresele” ve “Griden Yeşile” olarak tanımladığı üç ayaklı dönüşüm stratejisini başarıyla uygulamayı sürdüren Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa, küresel ayak izini güçlendirme yönünde önemli bir adım attı. 2021 yılında İspanya merkezli Bunol’u bünyesine katan, 2023 yılında ise ABD’deki yeni gri çimento öğütme tesisi yatırımına başlayan Çimsa, bu kez de Avrupa’nın en önemli yapı malzemeleri üreticilerinden İrlanda merkezli Mannok Holdings DAC hisselerinin yüzde 94,7’sini satın almak üzere anlaşma imzaladı.
Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grubu şirketlerinden Çimsa, inorganik büyüme adımlarıyla küresel ayak izini güçlendirme çalışmalarına devam ediyor. 2021 yılında bünyesine kattığı İspanya merkezli Bunol ile beyaz çimento alanında konumunu güçlendiren Çimsa, 2023 yılında açıkladığı ABD yatırımıyla da küresel üretim ağını genişletmek üzere önemli bir adım atmıştı. Üretim coğrafyasını çeşitlendirmek, ürün portföyünü genişletmek, lokal ve global tedarik zincirini güçlendirerek müşteriye ve pazara yakınlık sağlamak için uluslararası yatırımlarına devam eden Çimsa, bu kez de İrlanda’nın ve Avrupa’nın önde gelen yapı malzemeleri üreticilerinden Mannok Holdings DAC’yi (Mannok) bünyesine katmak için anlaşma sağladı.
Avrupa pazarında 50 yılı aşkın tecrübeye sahip
Taraflar arasında imzalanan satın alma anlaşmasına göre, Mannok’un yüzde 94,7’lik hissesi, gerekli onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından Çimsa’nın bağlı ortaklığı Sabanci Building Solutions BV’nin (SBS) yüzde 100 bağlı ortaklığı Cimsa Ireland Ltd’ye devredilecek. Mannok’un toplam şirket değeri 330 milyon Euro olup, kapanış tarihindeki finansal borçlar düşüldükten ve diğer düzeltmeler yapıldıktan sonra sermayenin yüzde 94,7’sine isabet eden nihai hisse alım bedeli belirlenecektir.
Avrupa pazarında 50 yılı aşkın tecrübeye sahip olan Mannok, yapı malzemeleri ve ambalaj ürünleri olmak üzere iki ana işi kolunda faaliyet gösteriyor. Merkezi İrlanda Cumhuriyeti’nde bulunan, bununla birlikte Birleşik Krallık’ta da, yapı malzemeleri alanında en geniş ürün gamına sahip şirketlerin başında gelen Mannok, çimento, çimento bazlı (kiremit, prekast, beton gibi) ürünler ile yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimi ve satışı gerçekleştiriyor. Mannok’un çalışan sayısı ise 800’ün üzerinde.
Bağımsız denetimden geçmemiş finansal tablolarına göre, 30 Haziran 2024 tarihi itibariyle sona eren 12 aylık dönemde konsolide 293,7 milyon euro net satış ve 57,5 milyon euro faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr (FAVÖK) elde eden Mannok’un, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda’da üretim tesisleri; İrlanda Cumhuriyeti, Kuzey İrlanda ve İngiltere’de satış ve dağıtım ağı bulunuyor.
“İhracatçı çimento şirketinden, küresel yapı malzemeleri şirketine dönüştü”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Çimsa’nın son yıllarda attığı adımlarla küresel ayak izini güçlendirdiğinin altını çizerken, “Topluluk şirketlerimizin, Dünya’nın Sabancı’sı olarak ortaya koyduğumuz vizyona sahip çıkmasından, üretimde ve inovasyonda ‘hudutsuz koşmaya’ devam etmelerinden son derece mutluyuz. Çimsa da bu koşuda, öne çıkan şirketlerimizden biri. Yakın geçmişe kadar, Türkiye’nin ihracatçı çimento şirketlerinden biri olarak tanımlanan Çimsa; İspanya, ABD, Almanya gibi ülkelerde gerçekleştirdiği ‘çimento ötesi’ yatırımlarla birlikte artık küresel bir yapı malzemeleri şirketine dönüşmüş durumda. Mannok yatırımı da bu dönüşümün önemli parçalarından biri olacak. Diğer yandan, bizim tüm inorganik büyüme adımlarımızda birinci koşulumuz yeni yatırımlarımızın sürdürülebilirliğe hizmet etmesi. Bu Sabancı için, her türlü finansal faydanın ötesinde, artık şirket kültürü haline gelmiş bir yatırım kriteri. Bununla birlikte, özellikle uluslararası müşteri portföyümüzü genişletecek yatırımlarımızı da önümüzdeki dönemde önceliklendirmenin izinde olacağız. Çimsa’nın imzaladığı bu anlaşma, bizim Sabancı Topluluğu olarak izlediğimiz bu iki yatırım kriterini de tam anlamıyla karşılıyor” ifadelerini kullandı.
“CAC gibi yüksek nitelikteki ürünlerimiz için pazar çeşitlendirme fırsatı sunacak”
Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun da, Mannok satın almasının Çimsa’nın dönüşüm stratejisiyle yüzde 100 uyumlu olduğuna dikkat çekerken, “‘Çimentodan Yapı Malzemelerine’, ‘Yerelden Küresele’ ve ‘Griden Yeşile’ olarak tanımladığımız bu dönüşüm stratejisi üç ayaktan oluşuyor. Bunlardan birincisi; çimentoyu daha katma değerli ürünlerle beslerken portföyümüze çimento dışında başka ürünler koymak. Bu kapsamda son dönemde hayata geçirdiğimiz yatırımlarla birlikte, bugün beyaz çimentoda dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumuna geldik. Mersin tesisimizde geçtiğimiz aylarda tamamladığımız ilave yatırımımızla, bir yapı kimyasalı olarak konumladığımız kalsiyum alüminat çimentoda (CAC) dünyadaki ilk üç üretici arasındayız. Şimdi de Mannok satın almasıyla, yalıtım ürünleri ve ileri yapı malzemeleri alanında ürün gamımızı genişletiyoruz. İkinci stratejik önceliğimiz, küresel ayak izimizi güçlendirmek. Bu doğrultuda dünyanın her yerindeki müşterilerimiz ile daha da yakınlaşmak ve onların çözüm ortağı olmak için küresel çapta ama lokal yetkinlikler geliştiriyoruz. İrlanda’ya yapacağımız bu yatırım, hem Birleşik Krallık coğrafyasında yeni müşteri bağlantıları gerçekleştirmemizi sağlayacak hem de CAC gibi yüksek nitelikteki ürünlerimiz için bizlere bir pazar çeşitlendirme fırsatı sunacak. Ve son olarak, stratejimizin üçüncü ayağı da ürün portföyümüzü griden yeşile çevirmek. Bu noktada, çimento ürünlerimize ek olarak, hem üretimde karbon yoğunluğu daha az hem de yaşam döngüsündeki sürdürülebilirlik etkisi daha yüksek ürünleri portföyümüze katmayı, aynı zamanda dünyaya karşı bir sorumluluk olarak görüyoruz” dedi.
“Döviz bazlı gelirlerimizin oranını yüzde 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz”
Mannok satın almasının birçok açıdan Çimsa’ya yeni yetkinlikler kazandıracağını vurgulayan Çimsa CEO’su Umut Zenar ise, “Geçtiğimiz yıl açıkladığımız ve bugün yapım süreçleri devam eden ABD’deki gri çimento yatırımımızı 2025 yılının son çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Mannok satın almamızın tamamlanmasıyla birlikte, Mannok bünyesinde bulunan gri çimento tesisi, Çimsa’nın Türkiye dışındaki ilk gri çimento tesisi olma unvanını taşıyacak. Özellikle teknoloji transferi konusunda da Mannok tesisimiz ve Türkiye’deki üretim merkezlerimiz büyük bir sinerji içerisinde hareket edecek; alternatif yakıt kullanımı başta olmak üzere farklı teknolojilerin kullanımında iş ve güç birliği içerisinde olacak. Diğer yandan, satın almanın tamamlanmasıyla birlikte, döviz bazlı gelirlerimizin toplam içerisindeki payını da yüzde 70’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da Çimsa’nın, çok daha uzun vadeli planlar yapabilmesinin önünü açarken, şirketimize bilanço kalitesi ve finansal belirsizliklerle mücadele konusunda önemli bir avantaj yaratacak” ifadelerini kullandı.
“Alternatif yakıt teknolojisinde, küresel standartları belirleyen bir şirketiz”
Mannok’un sadece bir yapı malzemeleri üreticisi olmadığını aynı zamanda ambalaj ürünleri konusunda da geniş bir deneyime sahip olduğunu hatırlatan Umut Zenar şunları söyledi:
“Çimsa bugün kendi sektöründe özellikle alternatif yakıt kullanımı konusunda, mevcut teknolojileri takip eden değil; bu alanda küresel standartları belirleyen bir firma haline gelmiş durumda. Mannok’un ambalaj iş kolundaki yetkinlikleri ve Birleşik Krallık’a yayılmış geri dönüşüm tecrübesi, çimento üretimindeki alternatif yakıt kullanımımızı da ciddi ölçüde artıracak. 2023’te yüzde 30 seviyesinde olan ve 2030’da yüzde 40’a ulaştırmak istediğimiz alternatif yakıt kullanımı hedeflerine de bu yatırım sayesinde çok daha erken ulaşacağız. Diğer yandan, dünyadaki sürdürülebilirlik odaklı değişimle birlikte, lineer ekonomiden döngüsel ekonomiye geçiş de güçleniyor. Biz de ambalaj geri dönüşümünü, çimento ve yapı malzemeleri üretim süreçlerine entegre ederek, kendi sektörümüzde küresel ölçekte döngüsel ekonominin en iyi örneklerinden birini sergileyeceğiz.”
Sürdürülebilirlikte ‘bilimsel’ yol haritasını takip ediyor
Sürdürülebilirlik hedefleri konusunda Avrupa pazarının en kararlı şirketleri arasında yer alan Mannok, 2017 yılında başlattığı verimlilik yatırımlarıyla birlikte, sahip olduğu gri çimento tesisinde 2024 yılı başına kadar 59 milyon kilowatt saatlik enerji tasarrufuna imza attı. Geçtiğimiz dönemde 2030 Sürdürülebilirlik Stratejisi’ni yayınlayan şirket, Çimsa gibi, sürdürülebilirlik hedefleri konusunda “Bilime Dayalı Hedefler Girişimi” (SBTi) ile uyumlu bir emisyon azaltım planını takip ediyor. Diğer yandan, 2021 yılında Çimsa bünyesine katılan Bunol’de olduğu gibi Mannok’un çimento faaliyetleri de Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi (EU ETS) içerisinde yer alıyor. Bu da Çimsa’nın yurt dışı üretim faaliyetlerindeki tüm emisyonların ortak yönetimine dair bir sinerji imkanı sunuyor.
SANAYİ HABER AJANSI