Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılında 87 milyon dolar olan çekirdeksiz sultani sofralık üzüm ihracatını bu yıl 100 milyon doların üzerine taşımayı hedeflediklerini söyledi.
Osmanlı mutfağında çekirdeksiz sofralık üzümün ihracat yolculuğu 25 Temmuz Perşembe günü başlayacak.
Ticaret Bakanlığı Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Başkanlığı'nda oluşturulan “Sultani Çekirdeksiz Sofralık Üzüm Çeşidi ve Mevlana (Razaki Tipi) Sofralık Üzüm Çeşidinin Kesim ve İhraç Tarihlerinin Belirlenmesi Komisyonu” tarafından Manisa il ve ilçelerinde emsal teşkil edecek bağlarda yapılan incelemeler sonucunda; sultani çekirdeksiz sofralık üzüm çeşidinin; 24 Temmuz'da kesimine, 25 Temmuz'da ihracatına, Mevlana (Razaki Tipi) sofralık üzüm çeşidinin; 5 Ağustos'ta kesimine, 7 Ağustos'ta ihracatına izin verildi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Sultani üzümü olarak coğrafi işaret tescili bulunan sultani çekirdeksiz sofralık üzümünün Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 1 milyon 100 bin dekar alanda 60 bin üretici tarafından üretildiğini getirdi.
Başkan Uçak, “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz” isimli proje kapsamında farklı noktalardaki bağlardan numuneler alarak pestisit analizleri yaptıklarını ve üzüm üreticisi bölgelerin pestisit haritasını çıkarttıklarını belirterek, “Bu sezon geçen sezona göre rekoltemiz daha yüksek. 2023 yılında 87 milyon dolar olan çekirdeksiz sultani sofralık üzüm ihracatımızı 2024 yılında 100 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz.” dedi.
Türkiye’nin çekirdeksiz sofralık sultani üzüm ihracatında Rusya Federasyonu 2023 yılı verilerine göre 44,5 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. Ukrayna 10 milyon dolarlık sultani sofralık üzüm talebiyle ikinci ülke olurken, Polonya 9 milyon dolarla zirvenin üçüncü basamağında yer aldı.
SANAYİ HABER AJANSI