Everest dağını kokutmayı ‘başardılar!’

Dünya’nın zirvesi Everest Dağı’nın bırakılan dışkı nedeniyle kokmaya başlamasının ardından dağcılara ana kamptan dışkı torbaları satın almaları zorunluluğu getirildi.

Everest dağını kokutmayı ‘başardılar!’
Yayınlama: 09.02.2024
2
A+
A-

Dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı Everest, dağcıların bıraktığı dışkılarla kokmaya başladı.

Everest dağını kokutmayı 'başardılar!'

ŞAHSİ İHTİYAÇ İÇİN ÖZEL TORBA ALACAKLAR

Gelen şikayetler üzerine harekete geçen Nepalli yetkililer, dağcıların Everest’e dışkı bırakmasını yasakladı. Artık Everest Dağı’na ve yakındaki Lhotse Dağı’na tırmanan dağcıların, ana kamptan dışkı torbaları satın alması gerekecek. Torbalar, dağcıların dönüşlerinde kontrol edilecek.

‘ŞİKAYET ALIYORUZ’

Everest’in büyük bir kısmının yer aldığı Pasang Lhamu bölgesinin belediye başkanı Mingma Sherpa yaptığı açıklamada, dağa tırmananların dışkılarını imha edilmek üzere ana kampa geri getirmek zorunda olduklarını duyurdu. Sherpa, “Dağlarımız kokmaya başladı. Kayaların üzerinde insan dışkılarının görüldüğüne ve bazı dağcıların hastalandığına dair şikayetler alıyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değil ve imajımızı zedeliyor” ifadelerini kullandı.

Everest dağını kokutmayı 'başardılar!'

‘AÇIK TUVALET’

Sivil toplum kuruluşu Sagarmatha Kirlilik Kontrol Komitesi (SPCC) Başkanı Chhiring Sherpa ise “Atıklar, özellikle de ulaşamadığınız yüksek kamplarda büyük bir sorun olmaya devam ediyor” dedi. Everest’in dibindeki birinci kamp ile zirveye doğru olan dördüncü kamp arasında yaklaşık 3 ton insan dışkısı olduğunu tahmin ettiklerini belirten Sherpa, “Bunun yarısının dördüncü kamp olarak da bilinen Güney Col’da olduğuna inanılıyor” şeklinde konuştu.

Everest’e gezi düzenleyen uluslararası dağ rehberi Stephan Keck ise South Col’un “açık tuvalet” olarak ün kazandığını söyledi.

EVEREST’TEKİ KİRLİLİK SORUNU

Dağcılar tırmanış sezonu boyunca zamanlarının büyük bir kısmını ana kampta yüksekliğe alışmaya çalışarak geçiriyor. Tuvalet ihtiyacı için dışkıyı toplayacak varillerin bulunduğu ayrı çadırlar kuruluyor. Ancak tırmanmak üzere zorlu yolculuğa başlandığında işler zorlaşıyor ve çoğu kişi tuvaletini kazdığı çukura yapıyor. Ancak karın az olduğu noktalarda tuvalet açıkta yapılıyor. Çok az sayıda kişi, dışkılarını biyolojik olarak parçalanabilen torbalarda geri getiriyor. Aşırı soğuklar nedeniyle Everest’e bırakılan dışkı tam olarak bozulmuyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.