Fed faiz indirimi ve İngiltere’de seçim

ABD’de dün açıklanan veriler, düşük talep beklentilerinin altını çizdi.

Fed faiz indirimi ve İngiltere’de seçim
Yayınlama: 04.07.2024
2
A+
A-

ABD'de dün açıklanan veriler, düşük talep beklentilerinin altını çizdi. Verilere göre, ABD'de işsizlik maaşı için ilk kez başvuru yapanların sayısı geçen hafta artarken, işsiz sayısının Haziran ayı sonuna doğru 2 buçuk yıllık zirveye ulaşması dikkat çekti. ADP İstihdam raporuna göre, özel sektör istihdamında Haziran ayında 150 bin kişilik artış yaşandı. Bu artış, 160 binlik artış beklentisinin altında kaldı. Ekonomideki ivme kaybının bir başka işareti olarak, ABD hizmet sektörü faaliyetlerini ölçen ISM Üretim Dışı Endeksi, siparişlerdeki sert düşüşün ardından Haziran ayında 4 yılın en düşük seviyesi olan 48,8'e geriledi . Bu, 52,5 olan konsensüsün oldukça altında kaldı.

Fed'in Haziran toplantısının tutanaklarında ABD ekonomisinin yavaşladığı ve “fiyat baskılarının azaldığı ” kabul edildi. Mayıs ayındaki daha cesaret verici kişisel tüketim harcaması verileri göz önüne alındığında, enflasyonda yeniden hızlanma riski daha da düşük görünüyor, özellikle de GSYİH büyümesi artık potansiyelinin çok altında seyrediyor, CME FedWatch aracına göre, zayıf ekonomik veriler sonrası piyasalar Eylül ayında ABD'de faiz indirimi olasılığının %68 civarında olduğunu fiyatladı; bir hafta önce ise bu oran %56 idi. ABD ekonomik verilerinin büyümenin yavaşladığını göstermeye devam etmesinin ardından dolar bu sabah geriledi.

Bu durum, 38 yıllık düşük seviyesinin yakınında kalan ve piyasayı hükümet müdahalesi konusunda tedirgin eden yen'e sınırlı bir rahatlama sağladı. Dolardaki düşüş, zayıflayan yen'in Amerikan doları karşısında %0,12 yükselerek 161,53'e çıkmasına yardımcı oldu. İngiltere, seçmenler sandık başına gittiğinde İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ı yeni başbakan olarak seçmeye hazırlanıyor. Böylece Rishi Sunak'ın Muhafazakar Partisi, 14 yıl süren çalkantılı dönemin ardından iktidardan indirilmiş olacak. Çoğunluğa sahip ve Avrupa'ya biraz daha yakın durması muhtemel yeni bir yetkiye sahip bir hükümetin ekonomi için daha verimli bir ortam sağlayabileceği hissi var ve bu sterlin için olumlu olması beklenmekte.

Piyasalar, kamuoyu yoklamalarının aylardır merkez sol partinin Muhafazakarlar karşısında ezici bir zafer elde edeceği yönündeki öngörüsü göz önüne alındığında, bu değişime oldukça hazırlıklı görünüyor. Muhafazakarların ekonomi yönetimi konusundaki itibarı, Liz Truss'ın çılgın bütçesini izleyen tahvil piyasası çöküşüyle o kadar kötü bir şekilde lekelendi ki, İşçi Partisi artık mali açıdan korkutucu görünmüyor. Manş Denizi'nin karşı yakasında yapılan anketler, ana akım partilerin aşırı sağı engellemek için harekete geçmesi nedeniyle Ulusal Birleşme'nin (RN) Pazar günü yapılacak Fransa seçimlerinde çoğunluğu kazanamayacağını gösteriyor.

Sonuç olarak; FTSE vadeli işlemleri %0,1 ve sterlin 1,2750 dolara yükseldi. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri pek değişmedi. Zayıf ekonomik verilerin ardından gece boyunca yeni bir rekora ulaşan S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri yatay seyretti. Euro ve sterlin, seçmenlerin İngiltere'de sandık başına gitmesi ve yatırımcıların Pazar günü Fransa'da yapılacak ikinci tur oylamaları beklemesiyle, dolar karşısında üç haftanın en yüksek seviyelerinden güçlenerek çıktı.

ABD dolarının benzer para birimlerine karşı değerini ölçen dolar endeksi, dün 105,04 ile 13 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından 105,32'de yatay seyretmekte. Dolardaki düşüş emtialar için olumlu oldu; altın haftanın başındaki 2.318 dolardan ons başına 2.358 dolara yükseldi. Petrol fiyatları bu sabah Asya'da düştü. Yatırımcılar, ABD istihdam ve iş verilerinin tahminlerden zayıf gelmesi ve dünyanın en büyük petrol tüketicisinin ekonomisinin soğuduğuna işaret etmesiyle, düşük talep beklentileri nedeniyle temkinli davranmaya başladı. Brent

ham petrol vadeli işlemleri % 0,55 düşüşle varil başına 86,86 dolardan işlem görürken, ABD Batı Teksas Arama (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ABD Bağımsızlık Günü tatilinin etkisiyle % 0,62 düşüşle varil başına 83,36 dolardan işlem görmekte. Zayıf ekonomik verilerin Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlama argümanlarını güçlendirebileceğini ve bu hareketin petrol piyasaları için destekleyici olabileceğini, zira daha düşük faiz oranlarının talebi artırması beklenmekte.

Dünyadan manşet haberler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Reuters'a yaptığı açıklamada “Oynaklığın yüksek seyrettiği bu dönemde tek bir veri üzerinden çıkarım yapmak sağlıklı olmaz” diye konuştu. “Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz, Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istiyoruz.” dedi.

JPMorgan ve Barclays Türkiye’de açıklanan Haziran ayı enflasyon verisi sonrasında paylaştıkları raporlarda bu yıl için enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Raporda manşet enflasyonun baz etkisiyle Temmuz’da yüzde 60’a, Ağustos’ta yüzde 50’ye düşebileceği belirtilerek 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, 2025 tahmini yüzde 25,2’den yüzde 25’e düşürüldü.

Suudi Arabistan İnşaat Forumu; Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Dünyanın en büyük inşaat pazarı olmayı hedefleyen Suudi Arabistan’ın kamu ve özel sektör temsilcileri, yol, atık yönetimi ve geri dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi için Türk müteahhitler ile bir araya geldi.

Fed’in 11-12 Haziran’da gerçekleşen toplantısına ait tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda enflasyonun yavaşladığına dair ek kanıtlar bekledikleri mesajı verildi. Fed yetkilileri enflasyonda son aylarda ‘ılımlı ilerleme’ kaydedildiğini belirtti ancak yüzde 2’lik hedefe doğru ilerlediğine dair güven kazanana kadar ek kanıt görmek istediklerini ifade etti.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonu %2 hedefine ulaştırmanın “zaman alacağını” söyledi. İngiliz medyasına konuşan merkez bankası yöneticisi, uzun süreli yüksek faiz oranlarının ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği uyarısında bulunarak, bir sonraki para politikası hamlesinden önce elde edilmesi gereken çok sayıda ekonomik veri olduğunu vurguladı.

ABD'de otomobil ve hafif ticari araç satışları yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir değişim göstermedi. Nisan-Haziran döneminde araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,2 artarak 3.748.507 oldu.

ECB Yönetim Konseyi üyesi ve Slovenya Merkez Bankası Başkanı Bostjan Vasle, bir dizi riskin Euro bölgesindeki dezenflasyonu hala rayından çıkarabileceğini, bu nedenle Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz indirimi için acele etmemesi gerektiğini söyledi. Vasle, mevcut politika ortamının ekonomik büyümeyi boğmadığı ve enflasyonun hala şaşırtıcı derecede inatçı olabileceğini belirterek daha fazla eylem için aciliyet olmadığını savundu.

Yönetim Konseyi üyesi Yannis Stournaras'a göre enflasyon ve ekonomik genişlemeye ilişkin son veriler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz oranlarını daha da düşürmesi yönündeki argümanları güçlendiriyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Andrey Nastasyin, NATO'nun Rusya sınırlarındaki askeri varlığını güçlendirdiğini, buna yanıt vereceklerini belirterek, “Bu durum Rusya Federasyonu'nun güvenliğini tehdit ediyor.” dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ulusal şirketlere Sibirya'nın Gücü 2 doğalgaz boru hattı için teslimat koşullarını “mümkün olan en kısa sürede” kabul etmeleri talimatını verdiklerini söyledi.

İsrail Başbakanlığı, Hamas’ın Gazze’de ateşkes anlaşmasına ilişkin son teklifinin İsrail müzakere ekibi tarafından teslim alındığını açıkladı.

Kaynak: A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.