Fed yüzde 2,0 enflasyon hedefine ilişkin güven oluşana kadar faizleri düşürmeyecek

İstanbul, 4 Temmuz (Hibya) – ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son faiz toplantısına ilişkin tutanakları, Fed yetkililerinin Haziran toplantısında enflasyonun doğru yönde ilerlediğini ancak faiz oranlarını düşürmeleri için yeterince hızlı olmadığını belirttiklerini gösterdi.

Fed yüzde 2,0 enflasyon hedefine ilişkin güven oluşana kadar faizleri düşürmeyecek
Yayınlama: 04.07.2024
0
A+
A-

Toplantı özetinde, “Katılımcılar, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerlediği konusunda kendilerine daha fazla güven vermek için ek olumlu verilerin gerekli olduğunu teyit ettiler” denildi.

Tutanaklar, tartışmaya katılan 19 merkez bankacısı arasındaki anlaşmazlığı yansıtsa da, hatta bazıları gerekirse faiz oranlarını artırma eğiliminde olduğunu belirtse de, toplantı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) oylarıyla faiz oranlarının sabit tutulmasıyla sonuçlandı.

Fed, 2021'in başından bu yana üzerinde olduğu yıllık yüzde 2,0 enflasyonu hedefliyor. Toplantıdaki yetkililer, verilerin son zamanlarda iyileştiğini, ancak bunun devam edeceğine dair daha fazla kanıt istediklerini söyledi.

FOMC, “nokta grafiği”, Mart ayındaki son güncellemenin ardından belirtilen üç puandan 2024 yılı sonuna kadar çeyrek puanlık bir kesinti gösterdi. Nokta grafiği bu yıl bir kesintiye işaret etse de, vadeli işlem piyasaları Eylül ayından itibaren iki kesintiyi fiyatlamaya devam ediyor.

Tutanaklarda, “Bazı katılımcılar, enflasyonun yüksek seviyede kalmaya devam etmesi ya da daha da artması halinde, federal fon oranı için hedef aralığın yükseltilmesi gerekebileceğini gözlemledi” denildi. “Bazı katılımcılar para politikasının beklenmedik ekonomik zayıflıklara yanıt vermeye hazır olması gerektiğini belirtti.”

Salı günü Portekiz'de konuşan Powell, çok erken faiz indirimine giderek enflasyonun yeniden yükselmesi riskine karşı çok geç faiz indirimine giderek ekonomik büyümeyi tehlikeye atma riskinin daha dengeli hale geldiğini söyledi. Daha önce yetkililer enflasyonla mücadeleden çok erken geri adım atılmamasının önemini vurgulamışlardı.
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.