Bu hafta piyasalarda karışık görünümler takip ediliyor. Dün konuşan Fed üyesi Kashkari, kimsenin faiz artışı seçeneğini masadan kaldırdığını düşünmediğini söylerken risk iştahı kısmen baskılandı.
USD/TRY: Bu hafta piyasalarda karışık görünümler takip ediliyor. Dün konuşan Fed üyesi Kashkari, kimsenin faiz artışı seçeneğini masadan kaldırdığını düşünmediğini söylerken risk iştahı kısmen baskılandı. ABD Ha zinesinin tahvil ihraçlarına talebin za yıf kaldığı gözlendi. Bu ortamda ABD on yıllık tahvil fai zi %4,50 seviyesinin üzerine çıktı. Tahvil faizlerindeki artışla birlikte Dolar'da toparlama çabaları gözleniyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, Fed'in 12 adet bölge başkanlıklarından gelen ekonomik verilerle oluşturulan Bej Kitap raporu yayımlanacak. Raporda, ABD ekonomisine ilişkin güncel değerlendirmeler ve gelecek döneme ilişkin beklentiler takip edilecek. Yurtiçinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülkenin risk primini gösteren CDS'nin son 4 yılın en düşük seviyesine gerilediğini bildirerek, düşen risk primi hem kamunun hem özel sektörün dış borçlanma maliyetlerini azaltırken, dış finansmana erişimini kolaylaştırdığını ifade etti. Kur tarafına bakıldığında ise 32,20'lerdeki yatay görünüm devam ediyor.
EUR/USD: ABD'de Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, enflasyonun ya vaşlayıp yavaşlamadığını izlemekte Fed üyelerinin acele etmemeleri gerektiğini belirtti. Kimsenin faiz artışı seçeneğini masadan kaldırdığını düşünmediğini de ekledi. Avrupa tarafında ise ECB yetkililerinden gelen açıklamalar takip edilmeye devam ediyor. Robert Holzmann, 6 Haziran'da gerçekleşecek toplantıda faiz indirimini destekleyeceğini ancak sonrasındaki adımların otomatik olmaması gerektiğini belirtti. Holzmann ayrıca 2024 için verilerin hedefler doğrultusunda gerçekleşmesi halinde yıl içinde 3 faiz indiriminin yapılabileceği mesajını da verdi. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında, Fed'in Bej Kitap raporu yayımlanacak. Avrupa tarafında ise ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya'da mayıs ayına ilişkin öncü TÜFE verisi açıklanacak. Şu aşamada paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,0885 direnç ve 1,0825 destek seviyeleri arasında bant hareketi görülebilir.
XAU/USD: Dün 2.340-2.364 seviyeleri arasında işlem gören Ons Altın günü %0,4'lük bir yükselişle 2.361 seviyesinden tamamladı. Jeopolitik tansiyonun yükselmesiyle birlikte primlenen değerli maden 20 günlük hareketli ortalamasını aşmasının ardından Minneapolis Fed Başkanı Kashkari'nin şahin tondaki açıklamalarıyla güne satıcılı görünümle başladı. Cuma günü ya yımlanacak olan PCE verisi önemini korurken, yarınki büyüme ve işsizlik maaşı başvuruları da kısmi volatilite yaratabilir. Teknik seviyelere bakıldığında aşağıda 50 günlük ortalamaya denk gelen 2.320 destek olarak izlenebilir. Yukarıda ise 2.375 direnç olarak takip olarak takip edilebilir.
Kaynak Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI