Yurt içinde bu hafta TCMB toplantısı takip edilecek.
USD/TRY: Yurt içinde bu hafta TCMB toplantısı takip edilecek. TCMB'nin politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmesi öngörülmezken Karar Metni şahin kalmaya devam edebilir. Ayrıca, Genel Kurulu 26-28 Haziran'da Singapur'da yapılacak Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısı öne çıkıyor. Türkiye'nin gri listeden çıkma ihtimalinin yüksek olması risk primizideki genel iyileşme sürecini destekleyebilir. Öte yandan, hafta içerisinde açıklanacak haftalık menkul kıymet istatistikleri de önemli. Bu sabah ise haziran ayına ilişkin sektörel ve reel sektör güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı verileri izlendi. Buna göre kapasite kullanım oranı yatay kalırken, sektörel güven endeksleri düştü.
Yurt dışında ise bu hafta erken seçim kararı sonrasında Fransa'da hafta sonu yapılacak parlamento seçimleri öncesinde Avrupa'da siyasi gelişmeler izlenecekken, ABD'de kasım ayında yapılacak seçim öncesinde adaylar Biden ve Trump, perşembe günü ilk Başkanlık tartışmasında karşı karşıya gelecek. Şu ana kadar fiyatlaması yapılmayan Başkanlık seçimleri bu tartışmayla piyasaların gündemine girebilir. Bunların dışında yurtdışında cuma günü ABD'de Cuma günkü PCE verisi öne çıkıyor.
Fiyatlamalar tarafında, geçen haftanın son iki işlem gününde bir miktar baskı altında kalan risk iştahıyla beraber yükselen Dolar bu sabah hafif baskı altında. Ancak, özellikle siyasi taraftaki riskler Dolar'ın dirençli durmasını sağlayabilir. Kur tarafında ise geçtiğimiz haftayı 32,85 seviyesinde tamamlayan Dolar/TL bu sabah kısmi yükseliş sergiliyor. Son haftalarda hafif yükseliş eğiliminde olan kurda bu görünüm sürebilir. Kurda, psikolojik 33,0 seviyesi yakın direnç olarak takip edilebilir.
EUR/USD: ABD'de TÜFE verilerinin iki ay üst üste beklentilerin altında açıklanmasıyla faiz indirim yönündeki beklentiler canlanmıştı. Öte yandan cuma günü açıklanan ABD haziran ayına ilişkin imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verilerinin beklentilerin üzerinde güçlü gelmesinin ardından piyasalarda Fed'in bu yıl faiz indirimine yönelik beklentilerin biraz azalttı. Ayrıca, cuma günü Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren haziran ayı imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edildi.
Özellikle imalat tarafındaki zayıflık dikkat çekti. Bu hafta ise cuma günü ABD'de açıklanacak PCE enflasyonu öne çıkacakken, Avrupa'daki siyasi riskler gündemde kalmaya devam edebilir. ABD'de ise kasım ayında yapılacak seçim yavaş yavaş gündeme gelebilir. Biden ve Trump, perşembe günü ilk Başkanlık tartışmasında karşı karşıya gelecek. Bu ortamda paritede en azından bir güçlenme beklemiyoruz. Teknik olarak paritede 1,0770-1,0800 güçlü direnç bölgesi olarak izlenebilir. Aşağıda ise 1,0690 – 1,0665 ve 1,0610 sıralı destekler konumunda.
XAU/USD: Cuma günü ABD'de beklentilerin üstünde gelen PMI verileri ile birlikte Dolar Endeksinde yaşanan kısmi yükseliş değerli maden üzerinde baskıya neden oldu. Ons Altın Cuma günü %1,6 oranında değer kaybıyla 2.322 seviyesinden tamamladı. Değerli maden haftaya ise yükselişle başlıyor. Siyasi risklerin gündeme girmesi bir miktar destekleyici olabilecekken, veri yoğun haftada Cuma günü ABD'de açıklanacak olan PCE verisi önemli. Teknik olarak bakıldığında, 2.350 yakın direnç olarak izlenebilir. Bu seviye aşılmadıkça 2.307 ve 2.288 hedefte kalabilir. Diğer yandan, 2.350 direncinin aşılması durumunda 2.374 gündeme gelebilir.
Kaynak: Ziraat Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI