Roma, 13 Haziran (Hibya) – ABD, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’den oluşan G7 ülkelerinin liderleri, İtalya’da düzenlenen Zirve’de, Ukrayna ve İsrail-Gazze savaşları gündemiyle bir araya geliyor.
G7 liderleri İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin ev sahipliğinde zirvenin ilk gününde bir araya geliyor ve savaştan zarar gören Ukrayna'ya yardım etmek için dondurulmuş Rus varlıklarının kullanılması konusunda bir anlaşma sağlamaya çalışıyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Puglia'daki lüks Borgo Egnazia tatil beldesinde ABD Başkanı Joe Biden ile İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada ve Japonya liderlerine katılacak.
Liderler, Şubat 2022'deki işgalin ardından dondurulan 300 milyar avroluk (325 milyar dolar) Rus merkez bankası varlıklarının gelecekteki faiz gelirlerine karşı güvence altına alınan Kiev için 50 milyar dolarlık bir kredi üzerinde anlaşmayı umuyor.
Fonların büyük bir kısmının tutulduğu Avrupa Birliği bu yılın başlarında elde edilecek gelirin Ukrayna için kullanılmasını kabul etmişti.
Ancak G7'deki fikir, borcu kimin vereceği ve riski kimin paylaşacağı gibi kilit sorular hala çözülmeye çalışılsa da, bunu büyük bir peşin kredi şeklinde daha fazla ve daha hızlı yardım sağlamak için kullanmaktır.
G7 zirvesi Perşembe sabahı Afrika, kalkınma ve iklim değişikliği konulu kısa bir oturumla açıldıktan sonra Orta Doğu'ya yönelecek.
Liderler, Biden tarafından ana hatları çizilen ve Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda alınan rehinelerin serbest bırakılmasını da öngören Gazze ateşkes anlaşmasını desteklediklerini açıkladılar.
G7 Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere'den oluşuyor. Rusya, Kırım'ı tek taraflı olarak ilhak etmesinin ardından 2014 yılından itibaren o zamanki adıyla G8'den süresiz olarak uzaklaştırılmıştı.
G7 zirvelerinde Avrupa Birliği tüm görüşmelere katılıyor ve hem Avrupa Konseyi hem de Avrupa Komisyonu başkanları tarafından temsil ediliyor.
SANAYİ HABER AJANSI