Gedik Yatırım: ABD borsaları Ağustos ayının son işlem gününü pozitif tarafta tamamladı

İstanbul, 2 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın analizine göre Avrupa borsaları Cuma günü karışık bir seyirde kapandı.

Gedik Yatırım: ABD borsaları Ağustos ayının son işlem gününü pozitif tarafta tamamladı
Yayınlama: 02.09.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım, dolar endeksinin üç seans üst üste yükseldikten sonra Pazartesi günü 101,7 civarında işlem gördüğünü duyurarak şu değerlendirmede bulundu:

“ABD

ABD borsaları, Fed tarafından yakından izlenen PCE verisi sonrası Ağustos ayının son işlem gününü pozitif tarafta tamamladı. S&P 500 %1, Nasdaq 100 %1,3 değer kazanırken, Dow Jones 228 puan ekleyerek yeni bir rekor kırdı. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi, beklentilere uygun olarak ay bazında %0,2 ve yıl bazında %2,5 arttı. Michigan Üniversitesinin açıkladığı tüketici güveni endeksi ise beklentilere paralel bir şekilde 67.9 olarak açıklandı. Bu veriler, Fed'in bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimine gideceği beklentilerini canlı tutu. Kurumsal gelişmelere baktığımızda, Dell Technologies, 2. çeyrek kazançlarının beklentileri aşmasının ardından %4,3 sıçradı. Intel, bu yıl %56'lık bir düşüşe rağmen yeniden yapılandırma raporlarıyla %9,5 arttı. Buna karşılık, Super Micro Computer %2,5 düştü ve Ağustos ayında %34'ün üzerinde düşerek rekor seviyede en kötü ayını yaşadı. Tüm üç büyük ortalama, S&P 500'ün %3,9, Nasdaq'ın %4,1 ve Dow'un %2 yükselmesiyle, oynak bir ayı yeşil renkte tamamladı. Bu hafta ABD istihdamı verisi başta olmak üzere imalat ve hizmet PMI verileri gibi önemli veriler takip edilecek.

Bugün ABD İşçi Bayramı nedeniyle ABD piyasaları kapalı olacak. Dolar endeksi üç seans üst üste yükseldikten sonra Pazartesi günü 101,7 civarında işlem görüyor. Altın geçen haftaki rekor seviyelerden geri çekilerek daha güçlü dolar ve artan tahvil getirilerinin baskısı nedeniyle Pazartesi günü ons başına 2.500 doların altına düştü. Güncel olarak CME verilerine göre Fed’in Eylül’de 25 baz puan faiz indirim ihtimali 69% ihtimalle fiyatlanıyor.

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde erken kazanımlarını koruyamadı ve Cuma günü karışık bir seyirde kapandı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi 4.960 seviyesinde yatay negatif kapandı ancak yine de haftalık bazda %1 ve aylık bazda %1,8 arttı. Öte yandan, tüm Avrupa’yı kapsayan Stoxx 600 endeksi 525 ile rekor seviyede kapanış yapmayı başardı. Açıklanan verilerden, düşük enerji fiyatları fiyat artışını sınırlaması ile Euro Bölgesi'ndeki yıllık enflasyon oranının Ağustos ayında üç yıllık düşük seviyesi olan %2,2'ye düştüğünü gösterdi. Veriler, ECB'nin Eylül ayında başka bir faiz indirimi yapacağına dair konsensüsü güçlendirdi. Öte yandan, işsizlik oranı beklentilerin altında %6,4 ile rekor düşük seviyeye ulaştı. Kurumsal gelişmelerde, Bankalar daha yüksek kapandı, UniCredit ve Intesa Sanpaolo %1'den fazla yükselirken, BBVA ve BNP Paribas her biri %0,5'e yakın yükseldi. Öte yandan, Hollanda hükümetinin çip devinin Çin ile olan işini sınırlayabileceği yönündeki haberler arasında ASML %1,4 düştü. Bugün Almanya, İngiltere  ve Euro Bölgesi  İmalat aktivitesine ilişkin nihai veriler  takip edilecek.

Türkiye

TÜİK tarafından ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Kurum olarak medyan beklentilere paralel yüzde 2,80 seviyesinde açıklanması yönünde beklentimiz bulunuyor.  Bugün Yurt içinde, Ağustos ayı imalat PMI verisi  takip edilecek.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.