Gedik Yatırım: ABD borsaları, karışık bir şekilde kapandı

İstanbul, 30 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın raporun göre ABD borsaları, yatırımcıların Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE verilerini analiz etmesiyle karışık bir şekilde kapandı.

Gedik Yatırım: ABD borsaları, karışık bir şekilde kapandı
Yayınlama: 30.09.2024
0
A+
A-

Gedik Yatırım, Avrupa borsalarının Cuma günü, Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun yavaşladığına işaret eden verilerin yanında, Çin'in teşvik paketi sayesinde Çin ile ticaret hacimleri yoğun olan şirketlerin güçlü kazanımları ile pozitif kapanış yapmayı başardığını duyurdu. Raporda şu ifadeler kullanıldı:

“ABD

ABD borsaları, yatırımcıların Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE verilerini analiz etmesiyle karışık bir şekilde kapandı. S&P 500 %0,1 ve Nasdaq, Nvidia hisselerindeki %2,1'lik düşüşün baskısı altında %0,4 gerilerken, Dow Jones %0,3'lük kazançla yeni bir rekor kırdı. Çekirdek PCE endeksi Ağustos ayı için %0,2 beklentisinin altında %0,1 olarak açıklanırken yıllık bazda beklentilere paralel %2,7 olarak kayda geçti. Manşet PCE endeksi ise aylık bazda beklentilere paralel %0,1 artış gösterirken yıllık bazda %2,3 beklentisinin bir miktar altında %2,2 olarak açıklandı. Kişisel harcama ve gelir kalemlerindeki artışlar da beklentilerin hafif altında gerçekleşti. Yine Cuma günü açıklanan Michigan Üniversitesinin yayınladığı 69,4 beklentisinin üzerinde 70,1 seviyesine yükselerek beş ayın en yüksek seviyesinde geldi. Mevcut ekonomik koşullar ise 62,9 seviyesinden 63 beklentisinin üzerinde 63,3 seviyesine yükseldi. Kısa vadeli enflasyon beklentisi %2,7 seviyesinde sabit kalırken uzun vadeli enflasyon beklentisi %3 seviyesinden %3,1 seviyesine yükseldi. Açıklanan veriler sonrası CME verilerine göre swap piyasaları %53,3 oranında 50 baz puan %46,7 oranında 25 baz puan indirim fiyatlıyor.

Çin Merkez Bankası Pazar günü, emlak sektörünü desteklemek için bankalara 31 Ekim'den önce mevcut konut kredileri için ipotek oranlarını düşürmeleri talimatını vereceğini duyurdu. Çin’de anakara ve Hong Kong endeksleri haftaya pozitif başladı. Öte yandan Japonya’da ise kazanacağı düşünülen Sanae Takaichi’nin sürpriz şekilde seçimi kaybetmesi Japon endekslerine satış getirdi. Nikei endeksi 5%’ yakın değer kaybederken, Japonya'da yerel medyaya göre, Ishiba'nın yeni yönetimi ekonomik, parasal ve dış politikada devamlılığı sağlayacak ve maliye bakanlığı görevini eski hükümet sözcüsü Katsunobu Kato'ya verecek.

Ekonomi takvimi bakımından yoğun bir haftaya başlıyoruz. ABD'de tarım dışı istihdam verisi başta olmak üzere, Başkan Jerome Powell dahil olmak üzere FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek. İzlenecek diğer önemli veriler arasında JOLTS iş ilanları, ISM İmalat ve Hizmet PMI verileri varlık fiyatlamalarına etkisi bakımından öne çıkıyor.

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları Cuma günü, Euro Bölgesi'ndeki enflasyonun yavaşladığına işaret eden verilerin yanında, Çin'in teşvik paketi sayesinde Çin ile ticaret hacimleri yoğun olan şirketlerin güçlü kazanımları ile pozitif kapanış yapmayı başardı. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50'si %0,7 artarak 5.068'de kapandı, haftada %4 artış oldu ve tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 %0,5 artarak 528'de yeni bir rekor seviyeye ulaştı ve  haftalık olarak  %2,7 artış kaydetmeyi başardı. Fransa ve İspanya'daki beklenenden düşük enflasyon, ECB'nin Ekim ayında başka bir faiz oranı indirimine yönelik beklentileri artırdı. Ek olarak  yatırımcı güveni, hafta boyunca, Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırma çabalarıyla desteklendi. Sonuç olarak, ağır siklet Çin'e maruz kalan lüks markalar toparlanmaya devam etti ve LVMH, şirketin Moncler yatırımcıları Double R'deki hissesini artırmasıyla %3,7 arttı. Ayrıca, BMW, Mercedes ve Volkswagen %3,5 ile %2 arasında yükseldi.

Türkiye

Cuma günü açıklanan dış ticaret açığı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre %42,7 azalarak 4,99 milyar dolara geriledi ve aylık bazda 2021 Ekim’den bu yana en düşük düzeyde gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de gerçekleşen toplantılarının yoğun ve verimli geçtiğini belirtirken, yatırım ortamını daha da iyileştirecek politikaları kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini vurguladı. “


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.