Gedik Yatırım: ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişeleri zayıfladı

İstanbul, 20 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, geçen hafta gelen verilerle birlikte ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişelerinin zayıfladığını bildirdi.

Gedik Yatırım: ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişeleri zayıfladı
Yayınlama: 20.08.2024
1
A+
A-

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesi şöyle:

“ABD

Geçen hafta gelen verilerle birlikte ABD ekonomisine ilişkin resesyon endişeleri zayıflarken, Fed’in potansiyel büyümeyi koruyarak yumuşak iniş yapabileceği senaryolarının yeniden işlerlik kazanması ile birlikte ABD endeksleri son bir aylık kayıplarını telefi etme yolunda.  Piyasalar para politikası konusunda  daha fazla netlik için Çarşamba günü yayınlanacak son FOMC tutanaklarına ve Cuma günü gerçekleştirilecek Jackson Hole sempozyumunda Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasına odaklanırken, Salı günü 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi %3,88 civarında sabitlendi. Piyasalar Fed’den bu yıl toplamda yaklaşık 100 baz puanlık bir gevşeme beklerken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari pazartesi günü artan işgücü piyasası riskleri nedeniyle Eylül ayında oranları düşürmenin uygun olduğunu söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ayrı açıklamalarda aynı duyguyu paylaşarak önümüzdeki ay için harekete geçme  sinyali verdiler. Dün, S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla %0,97 ve %1,39 yükselerek, kazanma serilerini sekizinci güne, 2024'teki en uzun süreye uzattı. Dow ayrıca beşinci ardışık kazanan seansında %0,58 kazandı. Megacap teknoloji şirketleri arasında  Nvidia (%4,4), Tesla (%3,1), AMD (%4,5), Alphabet (%2,3) ve Broadcom (%1,2)'lik performanları  ile endekslere pozitif yönde destek oldular.  Siber güvenlik firması Palo Alto Networks, beklenenden daha iyi bilanço açıklamasıyla  %2 yükseldi.

Öte yandan jeopolitik risk algısı tamamen sönümlenmiş değil. Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Gazze ateşkesini geciktiren sorunları çözme önerisini kabul ettiğini ve Hamas'ı da aynısını yapmaya çağırdığını belirtti. Ancak, Hamas'ın Tel Aviv'deki bir bombalamanın sorumluluğunu üstlenmesinin ardından daha geniş bir çatışma korkusu devam ediyor. Bu konjonktürde Altın güvenli liman taleplerinden faydalanarak Salı günü ons başına 2.500 dolar etrafında işlem görerek rekor seviyelerde kalmayı sürdürdü.

Euro Bölgesi

Avrupa hisseleri Pazartesi ABD borsalarına paralel şekilde, ayın başlarında yaşanan düşüşlerin ardından geçen hafta başlayan toparlanma hareketini sürdürdü. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %0,7 artarak 4.875'e ve Avrupa genelindeki Stoxx 600 endeksi %0,6 artarak 515'e çıktı ve her ikisi de 31 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Borsalardaki yükselişe Paris'te işlem gören lüks giyim şirketleri öncülük etti, LVMH ve Kering sırasıyla %3 ve %2,5 eklerken, Hermes %1,5 yükseldi. Otomobil üreticileri de iyi performans gösterenler arasında yer aldı. Stellantis, Volkswagen, BMW ve Mercedes %3 ile %1,5 arasında kazanım sağladı.  Bankalar arasında da, BBVA, Santander, BNP Paribas ve UniCredit yükselişi destekleyenler arasında yer aldı.

Türkiye

Bugün, TCMB'nin faiz kararı takip edilecek. Merkez için bugünkü toplantısında, politika faizinde bir değişiklik yapması beklenmiyor. Bu yılın üçüncü enflasyon raporunda verilen mesajlar doğrultusunda bugünkü karar metninde, parasal sıkılık korunacak mesajını tutmaya devam edeceklerini ama “gerekirse ek sıkılaşma yaparız” mesajının metinden çıkıp çıkmayacağına odaklanacağız. Böyle bir durumda, piyasada Eylül/Ekim gibi faiz indirimi başlayabilir algısı yaratabilir.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.