Gedik Yatırım: ABD endeks vadeli işlemleri Salı günü sabit kaldı

İstanbul, 24 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’a göre, ABD endeks vadeli işlemleri, önceki seansta önemli ortalamaların kazançlar kaydetmesinin ardından Salı günü sabit kaldı.

Gedik Yatırım: ABD endeks vadeli işlemleri Salı günü sabit kaldı
Yayınlama: 24.09.2024
0
A+
A-

ABD

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, ABD endeks vadeli işlemleri, önceki seansta önemli ortalamaların kazançlar kaydetmesinin ardından Salı günü sabit kaldı. Pazartesi günü Dow yüzde 0,15, S&P 500 yüzde 0,28 ve Nasdaq Composite yüzde 0,14 değer kazandı. Bugün ise Çin Merkez Bankası’nın teşvik amaçlı yeni kararlar açıklamasıyla birlikte Asya endekslerinde pozitif seyir izlendi.Hang Seng ve Shanghai endeksleri yüzde 4’e yakın değer kazandı. Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyondaki gerilemenin ve işgücü piyasasının soğumasının beklenenden daha hızlı gerçekleştiğini ve bunun para politikasının daha önce düşünülenden daha erken normalleşeceğini gösterdiğini belirtti.

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesinde şu ifadeler yer aldı:

“Bugün Conference Board’un yayımladığı tüketici güven endeksi takip edilecek. Conference Board’un yayımladığı tüketici güven endeksi Ağustos ayında 101,9 puandan 103,3 puana yükselmişti.Beklentiler tüketici güven endeksinin Eylül’de 103,9 puana yükselebileceği yönünde.

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları, piyasaların kıtanın zayıf ekonomik aktivite verileri ardından dalgalı geçen seansı pozitif bölgede tamamlamayı başardı. . Euro Bölgesi’nin Stoxx 50 endeksi yüzde  0,2 artarak 4,882 puana, pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi ise yüzde  0,4 artışla 516 puana yükseldi.

PMI verileri, Eylül ayında Euro Bölgesi'nde özel sektör faaliyetinin beklenmedik bir şekilde daraldığını gösterdi. Bu durum, Fransa ve Almanya'daki olumsuz gelişmelerle birleşerek, ekonomik toparlanma konusundaki endişeleri artırdı. Ancak, diğer bölgelerdeki iyimser beklentiler iç piyasadaki olumsuz etkileri hafifletti.

Çin Merkez Bankası, 14 günlük ters repo oranını düşürdü ve yatırımcılar yeni teşvik önlemleri beklemeye başladı. Bu durum, lüks markalar ve otomotiv sektöründeki büyük şirketlere destek sağladı; Ferrari, Mercedes, Volkswagen ve LVMH hisseleri yüzde 2,5 ile yüzde 0,5 arasında artış gösterdi. Öte yandan, bankalarda sert kayıplar ön plana çıktı. BNP Paribas %3,7, UniCredit ise Berlin’in Commerzbank’taki hisselerini geri almasının ardından yüzde  3,4 değer kaybetti.

Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında, Türkiye'nin küresel yatırım pastasından aldığı mevcut yüzde 1'lik payı 2028 yılı itibariyle yüzde 1,5'e çıkaracaklarını söyledi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill yapmış olduğu açıklamasında, net rezervlerdeki iyileşmenin ve cari açığın hızlı şekilde daralmasının çok önemli olduğunu söyledi. Not artışı kararının büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı olduğunu belirtti. Türkiye’nin enerji ve altın ithalatındaki gerilemenin de çok önemli bir gelişme olduğunu, not kararı için TCMB’nin faiz politikasına da bakacaklarını ekledi. S&P'nin bir sonraki not takvimi 01 Kasım tarihinde bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'deki temaslarına devam ediyor ve bugün Birleşmiş Milletler'in 79. Genel Kurulu'na katılması beklenirken, Genel Kurul'da yapacağı konuşması takip edilecek.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.