Gedik Yatırım: ABD endeks vadelileri bugün yatay negatif seyrediyor

İstanbul, 10 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın analizine göre Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü pozitif bölgede tamamlamayı başardı.

Gedik Yatırım: ABD endeks vadelileri bugün yatay negatif seyrediyor
Yayınlama: 10.09.2024
3
A+
A-

Gedik Yatırım, analizinde şu açıklamayı yaptı:

“ABD

ABD endeks vadelileri yarın açıklanacak olan ve  Fed faiz indirim beklentileri için önem arz eden ABD enflasyon verisi öncesi dünkü kazanımların ardından bugün yatay negatif seyrediyor.  Pazartesi günü Dow %1,2 yükselirken, S&P 500 ve Nasdaq Composite %1,16 oranında pozitif kapanış yaptı. On bir  S&P sektörünün tamamı yükseldi. Bu hareketler, Fed'in bu ay faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentilerinin yavaşlayan ekonomiyle ilgili endişeleri sönümlenmesi ile gerçekleşti. Nvidia (%3,5), Broadcom (%2,8), AMD (%2,8) ve SMCI (%6,1) gibi çip hisseleri yükselişe öncülük etti. Ek olarak Palantir Technologies S&P 500'e ekleneceği haberiyle %14,1 oranında yükseldi. Yatırımcılar, geçen haftaki karışık istihdam raporunun ardından merkez bankasının faiz oranlarını 25 mi yoksa 50 baz puan mı düşüreceğini tartışıyor. Cuma günü yayınlanan Ağustos ayı istihdam veri seti,  ABD ekonomisinin beklenenden daha az iş eklemesi, işsizlik oranının biraz düşmesi ve ücret artışının güçlü  kalmasıyla faiz yolu hakkında çok az netlik sağladı. Buna rağmen Christopher Waller ve John Williams da dahil olmak üzere Fed yetkilileri yaklaşan toplantıda faiz oranı indirimine destek verdi. CME FedWatch aracına göre, piyasalar güncel olarak önümüzdeki hafta 25 baz puanlık faiz indirimini %71 ihtimalle fiyatlarken, daha büyük 50 baz puanlık indirime ise %29 oranında ihtimal veriyor.

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü pozitif bölgede tamamlamayı başardı. STOXX 50 ve STOXX 600 geçen haftaki %3'ten fazla kaybın  ardından %0,5'in üzerinde değer kazandı. Seyahat ve eğlence hisseleri %2'den fazla bankalar ise  %1'den fazla değer kazandı. Piyasa değeri yüksek şirket arasında  arasında Nestle ve Shell %1'den fazla primlendi. Öte yandan Adidas, Barclays'ın hisse derecesini 'aşırı ağırlıktan' 'eşit ağırlığa' düşürmesi ile  yaklaşık %2,5 değer kaybetti. Piyasaların dikkati Perşembe günü ECB'nin para politikası kararına çevrilmiş durumda bankanın  25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Türkiye

Dün yapılan Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması takip edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu konuşmasında, son üç ayda yıllık enflasyonun 23,5 puan gerilediğini, işsizliğin iyileştiğini ve cari açığı hızla düşürdüğünü belirtti. Ekonominin kırılganlığını önemli ölçüde azalttıklarını söyledi. Bu yılın ikinci çeyreğinde milli gelirin 1,2 trilyon dolar geçtiğini ifade etti.  Geçen yıl uygulamaya başlanan Orta Vadeli Programı daha da güçlendirdiklerini, para, maliye ve gelirler politikalarını uyum içinde yürüterek tek haneli enflasyona mutlaka ulaşılacağını vurguladı. Bugün TÜİK tarafından temmuz ayına ilişkin sanayi üretimi ve iş gücü istatistikleri açıklanacak.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.