Gedik Yatırım: ABD endeks vadelileri güne karışık bir görünümle yatay bir seyirde başladı

İstanbul, 27 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım, ABD endeks vadelilerin güne karışık bir görünümle yatay bir seyirde başladığını açıkladı.

Gedik Yatırım: ABD endeks vadelileri güne karışık bir görünümle yatay bir seyirde başladı
Yayınlama: 27.08.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım, Forex değerlendirmelerinde şu ifadeye yer verdi:

“ABD

Piyasalar Fed’in para politikasının seyrine ilişkin daha fazla sinyal almak için, Perşembe günü takip edilecek olan işsizlik başvurularını ve Cuma günü açıklanacak olan Temmuz Kişisel Tüketim Harcamaları verilerine odaklanırken, Pazartesi günü Dow %0,16 yükselerek yeni bir rekor seviyede kapanırken, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %0,32 ve %0,85 düştü. Bu hareketler yatırımcıların teknoloji hisselerinden enerji, temel tüketim malları ve kamu hizmetleri gibi daha az tercih edilen diğer sektörlere yönelmesiyle gerçekleşti. Hafta ortasında yapay zeka sektörüne olan ilginin devam edip etmediğine ilişkin önemli ipuçları sağlayacak Nvidia bilançosu öncesi, çip ve diğer teknoloji hisseleri Nvidia (-%2,3), AMD (-%3,2) ve Tesla (-%3,2) gibi keskin kayıplar yaşadı.

Pazartesi günü, veriler dayanıklı mal siparişlerinin Temmuz ayında beklenenden daha fazla toparlandığını gösterdi. Öte yandan, ABD tahvil getirileri Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri nedeniyle baskı altında kalmaya devam etti. Ortadoğu'daki artan jeopolitik riskler arasında güvenli liman talebinin artmasıyla desteklenen Dolar endeksi, önceki seansta 13 aylık düşük seviyeye ulaştıktan sonra Salı günü 100,9 civarında istikrar kazandı. Buna rağmen dolar, Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlayacağı beklentileri nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Japon yeni, ABD dolarının bir miktar toparlanması ile üç haftalık zirvesinden geri çekilerek dolar karşısında 145'e doğru değer kaybetti, ancak Orta Doğu'daki jeopolitik riskler her iki para birimine de güvenli liman talebini artırdı. Nikkei  Endeksi Salı günü %0,4 oranında değer kazanırken, Hang Seng ve Shanghai endekslerinde yaklaşık 0,3% civarında gerilemeler izlendi. ABD endeks vadelileri ise güne karışık bir görünümle  yatay bir seyirde başladı.

Euro Bölgesi

Avrupa borsaları geride bıraktığımız günü yatay bir seyirde sonlandırdı. Piyasalar Fed’in faiz indirimlerine ilişkin beklentilerinin Avrupa borçlanma maliyetlerini ne ölçüde etkileyeceğini değerlendirmeye devam ederken önceki haftadan gelen güçlü kazanımları korudu. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi 4.898'e düşerek düz çizginin altına geriledi ve Avrupa genelindeki Stoxx 600 endeksi 518'de düz bir şekilde kapandı. Çarşamba günü beklenen Nvidia bilançosu öncesinde risk algısının artması ile  birlikte teknoloji sektörü kayıplara öncülük etti; ASML %2,6 düşerken Prosus, Adyen ve SAP %1 ile %0,7 arasında düşüş yaşadı. Öte yandan, enerji üreticileri, Eni ve TotalEnergies'in her biri %1'den fazla getiri ile  daha yüksek petrol fiyatlarından faydalandı.

Türkiye

Yurt içerisinde reel kesim güven endeksi ağustosta bir önceki aya göre 1,8 puan düşerek 98,5 ile Aralık 2022’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ise yüzde 75,9’dan yüzde 75,4’e geriledi. ABD tarafında ise CB tüketici güven endeksi ve konut fiyat endeksi verileri takip edilecek. Dolar/TL, bu sabah saat 08:20 itibariyle 34,02’li seviyelerde hareket ediyor. Dolar endeksi ise 100,81 civarında hareket ediyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.