İstanbul, 2 Ocak (Hibya) – Gedik Yatırım, 2025 yılında da 2024’te olduğu gibi siyasi, jeopolitik ve ekonomik birçok gelişmenin yakından izleneceğini duyurdu.
Başlarken
Gedik Yatırım'ın değerlendirmesinde, 2025 yılında da 2024’te olduğu gibi siyasi, jeopolitik ve ekonomik birçok gelişmenin yakından izleneceği belirtildi. Değerlendirmede şu bilgilere yer verildi:
“ABD’de başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın vergi indirimleri ve regülasyon adımlarının şirket karlarını ve ekonomiyi destekleyebileceğine dair beklentilerle son dönemde 2025 yılı için ABD borsalarına dair olumlu tahminlerin öne çıktığı görülürken, aynı zamanda Trump’ın küresel çapta getirmeyi planladığı ek gümrük vergilerinin ve göçmen politikalarının büyüme üzerinde negatif etkileri olabileceği ve enflasyonda yükselişe yol açabileceğine ilişkin endişeler de gündemdeki risk faktörleri olarak yerini korumaktadır. Tüm bu gelişmelerin yanında elbette küresel ekonomik görünüm ve merkez bankalarının faiz indirim adımları küresel risk iştahı üzerindeki temel belirleyiciler olacaktır.
Piyasalarda son durum
“Kasım ayından aralık ayının ikinci haftasına kadar faiz indirimlerine dair güç kazanan beklentilerle yükselişlerin öne çıktığı BIST-100 Endeksi’nde aralık ayının ikinci yarısında ise dalgalı seyirle birlikte zaman zaman düzeltmelerin gündeme geldiği bir fiyatlama takip edildi. BIST-100 Endeksi aralık ayını yüzde 1,85 oranında yükselişle 9.831 puandan kapattı. Dolar/TL kuru aralık ayını yüzde 1,95 oranında bir yükselişle 35,3804 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, endeksteki ve kur cephesindeki sınırlı yükselişlere bağlı olarak aralık ayını yüzde 0,10 oranında sınırlı bir düşüşle 277,85 seviyesinden kapattı.
Yeni ayda piyasaları bekleyenler
“Yurt içi piyasalarda, 02 Ocak tarihinde kasım ayı ISO imalat PMI verisi takip edilecek. 03 Ocak, Türkiye'de enflasyon günü olacak. Aralık ayına yönelik enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor. Kurum olarak beklentimiz aylık yüzde 1,50 ve yıllık yüzde 45,05 seviyesinde açıklanması yönünde bulunuyor. TCMB son toplantısında enflasyon görünümüne odaklanarak “toplantı bazında” ihtiyatlı bir şekilde karar alınacağı vurgusunu yapmıştı. İndirim sürecine başlayan bankanın önümüzdeki politika faizi kararlarının veri odaklı olacağını ve seri faiz indirimleri olmayabileceği ya da faiz indirimlerinin aynı hızda devam etmeyebileceği anlamı taşıdığından açıklanacak verinin seyri uygulanacak politika açısından belirleyici olacaktır. Ayrıca enflasyonun ardından TCMB’nin faiz indirimine başladığı toplantının özetinin yayınlanması bekleniyor. 10 Ocak, Türkiye'de kasım ayına yönelik sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri açıklanacak. 13 Aralık, Türkiye'de cari işlemler dengesi verisi izlenecek. 15 Aralık, Türkiye'de kasım ayı bütçe istatistikleri yayınlanacak. 23 Ocak, TCMB'nin faiz kararı takip edilecek. 24 Ocak, Türkiye'de ocak ayı reel sektör güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verileri açıklanacak. 24 Ocak’ta aynı zamanda kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in not değerlendirmesi bulunurken, diğer yandan 31 Ocak’ta da Fitch cephesinden gelecek değerlendirme kritik önem taşıyor.
Aylık hisse önerileri
“Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: BIMAS, DOHOL, GARAN, KOZAL”
SANAYİ HABER AJANSI