Gedik Yatırım: Dolar endeksi 100,8’e yakınsadı

İstanbul, 18 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın raporuna göre piyasalar Fed’in 2020’den bu yana bu toplantıda ilk kez faiz indirmesini bekliyor.

Gedik Yatırım: Dolar endeksi 100,8’e yakınsadı
Yayınlama: 18.09.2024
3
A+
A-

Gedik Yatırım'ın piyasa analizinde şu ifadeler yer aldı:

“ABD

Bugün açıklanacak Fed faiz kararı öncesi ABD 10 yıllık tahvil faizi on beş ayın en düşük seviyelerine yakın seyrederek 3,64% bölgesine geriledi. Dolar endeksi 100,8'e yakınsadı. Piyasalar Fed'in 2020'den bu yana bu toplantıda ilk kez faiz indirmesini bekliyor. Faiz indirim hızı ile ilgili beklentilerde belirsizlik sürüyor. CME verilerine göre Fed’in bu akşam 50 baz puan indirme kararı açıklayacağı ihtimali 65% civarında. Karar öncesi Asya endeksleri ve ABD endeks vadelilerinde yatay bir seyir hakim. Veri cephesinde, dün açıklanan perakende satış verisinin %0.2 düşüş beklentisinin aksine %0.1 olarak açıklanması endeksleri pozitif etkiledi. Volatil fiyatlamalar izlediğimiz ABD seansında kapanışa doğru gelen satış baskısı ile  S&P 500 Salı günü 5.670,81'lik rekor seviyeye ulaştıktan sonra %0,1 düştü. Dow Jones 50 puandan fazla düşerken, Nasdaq neredeyse sabit kaldı. Mega sermayeli şirketler arasında Nvidia %1,1 düştü, Microsoft ise şirketin üç aylık temettüsünü artırmasının ardından %0,9 yükseldi. Çip üreticisinin Amazon ile yaptığı yeni iş ortaklığının ardından Intel %2,6 yükseldi.

Euro Bölgesi

Geride bıraktığımız gün Avrupa endekslerinde pozitif bir seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0.69 artışla önceki kayıplarını telafi etti. DAX endeksi %0.5 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. FTSE 100, Salı günü iki haftadan uzun bir süredir en yüksek seviyesi ve dördüncü ardışık yükseliş seansını işaret ederek yaklaşık %0,4 yükselerek 8.310'da kapandı. Avrupa'da, Almanya için ZEW Ekonomik Hissiyatı 11 aylık düşük seviyeye keskin bir şekilde düştü ve piyasa tahminlerini karşılayamadı. Perakende hisseleri, şirketin kar aralığının alt sınırını yükseltmesinin ardından Kingfisher'daki %11'lik artış öncülüğünde yükseldi. Zalando (%7) yükselirken, bankacılık sektörü de en iyi performans gösterenler arasında yer aldı.  Bugün küresel piyasaların odağında Fed faiz kararı olacak. Öte yandan Avrupa’da İngiltere enflasyonu takip edilecek. İngiltere’de yıllık enflasyon Temmuz ayında bir önceki aya göre yükselerek 2,2% olmuştu. Bugün açıklanan  yıllık enflasyon oranı Ağustos 2024'te Temmuz ayındakiyle aynı ve beklentiler doğrultusunda %2,2 oldu.

Türkiye

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşmasında, KDV, kurumlar ve gelir vergisinde artışın gündemde olmadığını belirtti. 2025 yılının sonunda enflasyonu yüzde 20’nin altına indirebileceklerini de ekledi. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch 06 Eylül Cuma günü Türkiye’nin kredi notunu “B+” seviyesinden “BB-“ seviyesine yükseltmişti. Şimdi ise 24 Türk bankasının uzun vadeli yabancı para cinsinden notlarını artırdığını duyurdu. 12 Türk bankasının notunu 'B'den 'BB-'ye, 7 bankanın 'B'den 'B+'ya ve 5 bankanın LTFC notunu 'B-'den 'B'ye yükselttiğini duyurdu. Bugün yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmamaktadır. “


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.