Gedik Yatırım: Fed için eylül ayında faiz indirimine başlayacağı bekleniyor

İstanbul, 26 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım’ın değerlendirmesine göre Fed için eylül ayında faiz indirimi başlayacağı bekleniyor.

Gedik Yatırım: Fed için eylül ayında faiz indirimine başlayacağı bekleniyor
Yayınlama: 26.08.2024
3
A+
A-

Gedik Yatırım, piyasalar hakkında şu analizi yaptı:

“Geçen hafta çarşamba günü yayınlanan Fed toplantı tutanaklarında Fed üyelerinin çoğunluğunun veriler uygun olursa gelecek toplantıda gevşemenin uygun olabileceğini ifade ettiği kaydedildi. Tutanaklarda, üyelerin çoğunluğu istihdam hedefine yönelik risklerin arttığını belirtti ve birçok üye enflasyon hedefine yönelik risklerin azaldığını söyledi. Diğer taraftan, bazı üyeler, işgücü piyasası koşullarında daha fazla kademeli gevşemenin daha ciddi bir bozulmaya dönüşme riskini vurguladı. Hafta içerisinde tutanakların yanında Fed üyelerinden gelen açıklamalar ile ABD Çalışma Bakanlığı tarafından Nisan 2023-Mart 2024 arasındaki istihdam değişimine ilişkin revizyon piyasaların takibinde yer aldı. ABD'de 2024 Mart ayına kadar olan yıldaki iş büyümesi tahmin edilenden çok daha düşük gerçekleşti. Çalışma Bakanlığı tarafından Nisan 2023-Mart 2024 arasındaki istihdam değişimi 818 bin kişi olarak aşağı yönlü revize edildi. Yapılan bu revizyon istihdam piyasasının düşünülenden daha zayıf olduğunu ortaya koydu. Fed üyelerinin hafta içerisindeki açıklamalarında ise önümüzdeki toplantılarda temkinli bir yaklaşımla faiz indirimlerinin uygun olacağına yönelik mesajlar ve işgücü piyasasına ilişkin endişeler ön plana çıktı. Atlanta Federal Rezerv Bankası Başkanı Raphael Bostic, düşen enflasyonu ve yavaşlayan işgücü piyasasını gösteren verilerin ardından Fed’in yıl sonuna kadar birden fazla faiz indirimine ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalar, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin beklentileri konuşmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası için 2024 yılının ikinci faiz indirimini eylül ayındaki toplantısında yapabilme ihtimalleri değerlendirilirken, Fed içinse eylül ayında faiz indirimine başlayacağı bekleniyor. Fed Başkanı Powell'ın cuma günü Jackson Hole Sempozyumundaki konuşması bu beklentileri destekledi. Piyasalar, bu hafta içinde Fed üyelerinin konuşmalarını ve ABD'den açıklanacak verilerini yakından izleyecektir. Özellikle, Fed'in yakından takip ettiği ve ekonomik projeksiyonlarında da yer verdiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi verisi cuma günü açıklanacak. Hafta içerisinde, ABD'de ikinci çeyrek ikinci okuma büyüme verisi de takip edilecek. ABD açısından veri takviminin yoğun olduğu bir hafta olacaktır. Avrupa Merkez Bankası içinse bu hafta yetkililerin konuşmaları görülüyor. Üyelerin son açıklamaları, ECB'nin faiz indirimlerine temkinli ve kademeli şekilde devam etmesi yönünde olduğu görülmektedir. Bu hafta içinde üyelerin konuşmaları ve Avrupa'daki veriler, eylül ayında yapılacak Avrupa Merkez Bankası toplantısına ilişkin beklentileri şekillendirecektir. Yurt içinde, hafta genelinde açıklanacak veriler takip edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta içerisinde yapacağı olası açıklamalarda piyasaların radarında olacaktır. “


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.