Gedik Yatırım: Fed içinde bu ay faiz indirimine başlaması bekleniyor

İstanbul, 16 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’ın analizine göre Fed için beklentiler 25 baz puanlık indirimde yoğunlaşmış durumda.

Gedik Yatırım: Fed içinde bu ay faiz indirimine başlaması bekleniyor
Yayınlama: 16.09.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım, İngiltere Merkez Bankası (BOE) için bu ayki toplantısında faizlere dokunmasının beklenmediğini bildirerek şu açıklamayı yaptı:

“Geçen hafta çarşamba günü ABD’de açıklanan ağustos ayı TÜFE rakamı piyasa beklentileri doğrultusunda aylık bazda %0,2 oranında artış kaydetti ve yıllık TÜFE %2,9’dan %2,5 seviyesine gerileme kaydetti. Enflasyon yıllık bazda Şubat 2021'den bu yana en düşük düzeye geriledi. Çekirdek TÜFE’de genel beklentilerle uyumlu bir şekilde aylık bazda %0,3 oranında artış gösterirken, yıllık bazda %3,2 olarak gerçekleşti. Perşembe günü açıklanan ağustos ayı ÜFE verisi aylık bazda %0,2 artış kaydetti ve yıllık ÜFE %2,1’den %1,7 seviyesine geriledi. Çekirdek ÜFE de aylık bazda %0,3 oranında artış gösterdi ve yıllık değişim %2,4 olarak gerçekleşti. ABD’de 2024 yılının ilk çeyreğinde enflasyon cephesinde yukarı yönlü sürprizler görülse de yılın ikinci çeyreğinden itibaren enflasyonda yumuşama ve düşüş eğiliminin öne çıktığı bir süreç takip ediliyor. Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole toplantısındaki konuşmasında enflasyonda yukarı yönlü risklerin azaldığına yönelik açıklaması, Fed cephesinde de enflasyon kaynaklı endişelerin büyük ölçüde yatıştığına işaret ediyor. Daha önceki yazılarımızda da vurguladığımız üzere ABD’de istihdam piyasasına yönelik artan endişeler ve son aylardaki zayıflama eğilimini dikkate aldığımızda, enflasyon cephesinde sürpriz bir bozulma görmediğimiz sürece Fed’in artık “enflasyon odaklı” değil “istihdam odaklı” olacağını düşünüyoruz.

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Küresel piyasalarda merkez bankası haftası olacak. Bu hafta, ABD-İngiltere-Japonya Merkez Bankalarının faiz kararları izlenecek. Yurt içinde ise TCMB'nin faiz kararı ön planda olacak. Merkez Bankalarının faiz kararları ve Bankaların vereceği sinyaller, gelecek döneme ilişkin beklentileri şekillendirecektir. En merak edilen toplantı Fed olarak karşımıza çıkıyor. 17-18 Eylül tarihlerinde Fed'in toplantısı izlenecek. 18 Eylül günü Fed faiz kararını açıklayacak. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarından sonra Fed içinde bu ay faiz indirimine başlaması bekleniyor. Fed için beklentiler 25 baz puanlık indirimde yoğunlaşmış durumda. 50 baz puanlık ihtimallerde hala masada korunuyor. Çarşamba günü Fed'in kararı, karar metnindeki değişiklikler, yayınlanacak ekonomik projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell'ın konuşması önemli olacaktır. Bu başlıklar ışığında piyasalarda hareketlilik görülebilir. İngiltere Merkez Bankası(BOE) için bu ayki toplantısında faizlere dokunması beklenmiyor. BOE'nin açıklamaları, 2024 yılının kalanı ve 2025 yılına ilişkin beklentileri de etkileyebilir. Japonya Merkez Bankası(BoJ) içinse faiz artışı senaryoları hala konuşulurken, bir süre ara vereceklerini duyurmuşlardı. Ancak geçtiğimiz günlerde bir Banka yetkilisi faiz artışına yönelik olumlu sinyaller verdi. Bu nedenle piyasalar Japonya tarafında kararsız kaldığı için BoJ kanadından gelecek açıklamalar, bu belirsizliği ne derece yok edecek önemli olacaktır. Yurt dışındaki faiz kararları dışında İngiltere, Euro Bölgesi ve Japonya'da enflasyon verileri de hafta içerisinde izlenecek veriler arasında sıralanabilir. Fed'in çarşamba günkü kararı sonrasında üyelerin konuşmaları başlayabilir. Üyelerin açıklamaları da yakından izlenecektir. Yurt içerisinde ise bu haftanın gündemi TCMB'nin faiz kararı olarak görülmektedir. Perşembe günü Merkezin kararı izlenecek. Hafta içerisinde, Türkiye'den de açıklanacak veriler bulunuyor. Ekonomi yönetiminden olası açıklamalarda hafta içerisinde takip edilecek. 

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AGHOL, GARAN, ISCTR, PGSUS”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.