Gedik Yatırım: Fed’in 50 baz puanlık bir indirim yapması yönündeki beklentiler artıyor

İstanbul, 5 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’a göre Eylül toplantısında Fed’in 50 baz puanlık bir indirim yapması yönündeki beklentiler artıyor.

Gedik Yatırım: Fed’in 50 baz puanlık bir indirim yapması yönündeki beklentiler artıyor
Yayınlama: 05.09.2024
5
A+
A-

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, küresel borsalar artan resesyon endişeleri sonrası bu endişelerin artıp artmayacağına yönelik işaret sağlaması beklenen istihdam verisi öncesi dalgalı seyretti. Dün açıklanan JOLTS açık iş ilanları verisine göre, Temmuz 2024'te iş ilanı sayısı, Haziran ayındaki aşağı yönlü revize edilmiş 7,910 milyondan 237,000 azalarak 7,673 milyona geriledi ve Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaşarak 8,10 milyonluk piyasa tahminlerinin altında kaldı.

Veri sonrası Eylül toplantısında Fed’in 50 baz puanlık bir indirim yapması yönündeki beklentiler artarken, ABD endeks vadeli işlemleri, tarihi olarak borsaların en kötü performans gösterdiği içinde bulunduğumuz ay başından bu yana toparlanma çabasında başarılı olamadı. Çarşamba günü, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 0,16 ve yüzde 0,3 düşerek üst üste ikinci seansta da değer kaybetti. Öte yandan, Dow %0,09 yükseldi.

Enerji hisseleri düşüşlere öncülük etti, Exxon Mobil ve Chevron sırasıyla yüzde 1,2 ve yüzde 1,8 düştü. Teknoloji hisseleri de yapay zeka endişeleri arasında Nvidia'nın hisselerinin yüzde 1,7 düşmesiyle düşük performans gösterdi. Intel ise Reuters'ın şirketin silikon çiplerinin Broadcom tarafından yürütülen testlerde başarısız olduğunu bildirmesinin ardından yüzde 3,3 değer kaybetti.

Ekonomi takvimine baktığımızda, bugün açıklanacak ISM Hizmet PMI Temmuz’da 51,4 puan olarak açıklanmıştı. Piyasa beklentisi hizmet aktivitesinin sınırlı bir gerileme ile 51,3 e ulaşması yönünde.

Temmuz ayında 147 bin artış göstermesi beklenen ADP verisi 122 bin düzeyinde artış göstermişti. Ağustos ayına ilişkin açıklanacak veride beklenti özel sektör istihdamının artışın 144 bin artış göstermesi yönünde şekillenmiş olduğu görülüyor.

Gedik Yatırım önemli şirket haberlerini şöyler değerlendirdi:

“Nvidia (NVDA), CEO'su Jensen Huang, 30 Ağustos ve 3 Eylül tarihlerinde bir dizi işlemle şirket hisselerinden toplam 27,6 milyon dolar değerinde satış yaptı. Satılan hisselerin fiyatı 107,30 ila 120,99 dolar arasında değişti. Huang, Temmuz ayında yaklaşık 61 milyon dolar ve Haziran'ın son haftasında ise 169 milyon dolar değerinde hisse sattı ve  şirkette hala 76 milyondan fazla hisseye sahip. Öte yandan şirket, yatırımcı endişelerini artıran, antitröst soruşturmasıyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı'ndan bir mahkeme celbi almadığını açıkladı.(Nötr)

Apple (AAPL), dünyanın en büyük sözleşmeli elektronik üreticisi ve Apple'ın en büyük iPhone montajcısı Foxconn, Ağustos ayında gelirinin yıllık bazda %32,81 oranında arttığını açıkladı. Şirket, üçüncü çeyrekte performansın bir önceki çeyreğe ve geçen yıla göre artacağını belirtti. Şirket Ağustos ayı için rekor seviye olan  $17.1 milyar satış bildirdi.(Olumlu)

Amazon (AMZN) ve diğer birkaç teknoloji şirketi tarafından desteklenen üretken yapay zeka şirketi Anthropic, Çarşamba günü büyük işletmelere yönelik bir Claude Enterprise versiyonunu piyasaya sürdüğünü açıkladı. Anthropic ile rekabet eden OpenAI, Ağustos 2023'te ChatGPT for Enterprise aracını tanıttı. Amazon, geçen Eylül ayında Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapacağını ve şirkette azınlık hisse alacağını duyurmuş ve Mart ayında Anthropic'e yatırım yapmıştı.(Olumlu)

Bugün Bilanço Açıklaması Beklenen Şirketler:Copart, Inc, Hewlett Packard Enterprise Company, Dollar Tree, Inc.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.