Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi

İstanbul, 2 Ekim (Hibya) – Gedik Yatırım, küresel piyasalarda artan jeopolitik risklerin ön plana çıktığını bildirdi.

Gedik Yatırım’dan uluslararası piyasalar analizi
Yayınlama: 02.10.2024
2
A+
A-

Gedik Yatırım’ın raporunda küresel piyasalarda artan jeopolitik risklerin ön plana çıktığı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“İran, İsrail'in Lübnan'da Hizbullah liderini ve önemli bir İran askeri görevlisini öldürmesine misilleme olarak İsrail'e bir füze saldırısı düzenledi. Piyasalar, bunun tam ölçekli bir bölgesel çatışmaya dönüşebileceği korkuları arasında İsrail'in olası tepkisini yakından izleyecek. Salı günü Dow %0,41, S&P 500 %0,93 ve Nasdaq Composite %1,53 düştü. Nvidia (-%3,7), Tesla (-%1,4) ve Apple (-%2,9) gibi megacap teknoloji şirketlerinde keskin kayıplar görüldü.

“Dolar endeksi, Orta Doğu'da daha güvenli varlıklara olan talebi teşvik eden tırmanan bir çatışmanın desteğiyle iki seans üst üste yükseldikten sonra Çarşamba günü 101,2 civarında tutundu. Siyası cephede yatırımcılar ayrıca Demokrat Tim Walz ile Cumhuriyetçi JD Vance arasındaki başkan yardımcısı tartışmasını olası politika ve ekonomik etkilerini değerlendirmeye çalışıyor. Öte yandan açıklanan iş ilanları verileri hala dirençli bir işgücü piyasasına işaret ederken, üretim sektörü durgun kaldı. Yatırımcılar ADP'nin bugün açıklayacağı  İstihdam Anketi ve Cuma günü açıklanacak olan Eylül iş raporu da dahil olmak üzere daha fazla işgücü piyasası verisine odaklanacak.

“Avrupa borsalarında, hem STOXX 50 hem de STOXX 600, İran'ın İsrail'e füze saldırılarının ardından Orta Doğu'da artan gerginlikler nedeniyle piyasa duyarlılığı temkinli kalsa da, önceki seanstaki kayıplardan toparlanarak Çarşamba günü %0,2 değer kazandı. Petrol ve gaz hisseleri, arz kesintileri ihtimaliyle petrol fiyatlarının yükselmesiyle en iyi performans gösterenler arasındaydı.

“Shell (%2,5), TotalEnergies (%2), BP (%2,7), Equinor (%2,6), Eni (%2,3) ve Repsol (%1,5) güçlü kazançlar elde etti. Özellikle Çin'e maruz kalan lüks üretim sektörü, Çin otoritelerinin yeni teşvik önlemleriyle ilgili olumlu duyarlılığın da etkisiyle iyi performans gösterdi. LVMH (%0,8), L'Oréal (%0,6) ve Hermes (%1,7) yeşil renkteydi. Öte yandan, seyahat ve eğlence sektörü satış baskısı altındaydı. Ayrıca, JD Sports beklenenden daha iyi bir kâr bildirmesine ve rehberliği yinelemesine rağmen %3,5'in üzerinde kaybetti. Ancak Adidas, rakibi Nike'ın tam yıllık rehberliğini geri çekmesinin ardından %1,5 kazanmayı başardı. Veri cephesinde ise Euro Bölgesi'ndeki işsizlik oranı, piyasa beklentileriyle uyumlu şekilde Ağustos 2024'te bir önceki aya göre değişmeden %6,4 olarak gerçekleşti.

Önemli şirket haberleri:

“Nike (NKE) hisseleri, yönetimin kazanç konferansında FY25 kılavuzunu geri çektiğini ve CEO geçişi nedeniyle “Yatırımcı Günü” etkinliğini ertelediğini açıklamasının ardından, Salı günü piyasa kapanışı sonrası işlemlerde düştü. Nike’ın Haziran sonundaki son kazanç raporunda FY25 gelirinin orta tek haneli rakamlara düşeceği belirtilmişti. Şirket, FQ2 gelirinin yıllık bazda %8 ile %10 arasında düşmesini bekliyor. Brüt kar marjlarının ise mevcut çeyrekte 150 baz puan düşmesi bekleniyor.(Olumsuz)

“Nvidia (NVDA) Yarı iletken hisseleri, Salı günü İsrail ve İran arasındaki jeopolitik gerginliklerin artmasıyla birlikte en çok etkilenen gruplardan biri oldu. Nvidia hisseleri, öğle saatlerinde %3.7 düşerken, Intel(INTC)   %4.5 kayıp yaşadı. Micron (MU)’ da en büyük kaybedenler arasında yer aldı ve %3.7 düştü.  TF International Securities analisti Ming-Chi Kuo, Salı günü yaptığı açıklamada Nvidia'nın, GB200 NVL36*2 çift raflı 72 GPU'nun geliştirilmesini durdurduğu bildirildi.(Olumsuz)

“Apple (AAPL) ile bağlantılı yarı iletken hisseleri de Salı günü düştü. Barclays, iPhone üreticisi Apple’ın iPhone 16 üretiminde yaklaşık 3 milyon birim kesintiye gittiğini düşündüğünü yazıd. iPhone için modem üreten Qualcomm (QCOM) %2.8 değer kaybederken, Skyworks Solutions (SWKS) %3.9 ve Qorvo (QRVO) %3.3 düştü. Öte yandan Bloomberg’ün haberine göre, Apple, gelecek yıl yeni iPhone SE ve iPad Air’i tanıtmaya hazırlanıyor. Apple, bu ay birkaç yeni Mac bilgisayar versiyonunu da duyuracak. (Olumsuz)”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.