Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Kültür Yolu Festivalinin, geleneksel el sanatlarının çeşitli alanlarında faaliyet gösteren miras taşıyıcılarının, uzmanların ve akademisyenlerin katıldığı söyleşi ve çalıştaylara da ev sahipliği yapıldığını bildirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bu yıl 7’den 70’e her kesime yönelik birbirinden farklı kültür ve sanat etkinlikleriyle 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, geleneksel el sanatlarının çeşitli alanlarında faaliyet gösteren miras taşıyıcılarının, uzmanların ve akademisyenlerin katıldığı söyleşi ve çalıştaylara da ev sahipliği yapıyor.
“Geleneğin Aktarımı” ve “Yaşayan Miras” temalı çalıştayların ilki 7 Haziran'da Bursa Kültür Yolu Festivali’nde, ikincisi ise 26 Haziran'da Trabzon Kültür Yolu Festivali’nde gerçekleştirildi.
Düzenlenen bu çalıştaylarda; geleneksel sanatlar ve zanaatlarla uğraşan sanatçılar, akademisyenler, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile usta çırak ilişkisi ve icazet uygulamaları, geleneksel sanatlarda akademik eğitim, yaygın kültürel eğitim kurslarının mevcut yapısı ve işleyişi, geleneksel sanatların yaşatılmasında mesleki ve teknik eğitimin yeri gibi konular tartışıldı.
Yaşayan mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması, genç nesillere yeni ilham kaynağı sağlanması ve kültürel zenginliklere yönelik farkındalığın artırılması amacıyla yerel düzeydeki tüm miras taşıyıcılarının ve vatandaşların katılıma açık olan bu etkinlikler, önümüzdeki günlerde Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasındaki diğer şehirlerde de düzenlenecek.
Bugün itibariyle bakanlığa kayıtlı; 2 bin 269’u “Geleneksel El Sanatları”, 644’ü “Türk Süsleme Sanatları”, 142’si “Tiyatro”, bin 496’sı “Halk Ozanı ve Aşıklık” ve bin 794’ü “Mahalli Sanatçı” alanlarında olmak üzere toplam 6 bin 345 sanatçı ve zanaatkar bulunuyor.
SANAYİ HABER AJANSI