Guardian: Özel, Starmer’ı İmamoğlu’nun tutuklanmasını görmezden geldiği için eleştirdi

Londra, 11 Nisan (Hibya) – İngiliz The Guardian gazetesi, CHP lideri Özgür Özel’in İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ı, İstanbul Belediye Başkanı’nın tutuklanmasını ve Türkiye’deki demokratik gerilemeyi görmezden gelmekle suçlayarak eleştirdiğini yazdı.

Guardian: Özel, Starmer’ı İmamoğlu’nun tutuklanmasını görmezden geldiği için eleştirdi
Yayınlama: 11.04.2025
2
A+
A-

Haberde, ''The Guardian'a konuşan sol eğilimli Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel, Starmer'ın 'kardeş partiye' yapılan saldırılar hakkında konuşmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi” denildi ve “Starmer’ın tutumu gelecekte açıklayamayacağı bir tutumdur” diye eklediği belirtildi.

The Guardian haberi şöyle devam etti:

“Şu mesajı göndermek istiyorum: ‘Bütün bunlar bittikten sonra dostlarımızın sessizliğini hatırlayacağız, düşmanlarımızın yüksek seslerini ve olumsuz yorumlarını değil’.”

 

İmamoğlu geçen ay bir dizi yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanıp hapse atıldı ve yüz binlerce kişinin sokaklara çıktığı, Türkiye’de on yıldan uzun süredir görülen en büyük hükümet karşıtı gösterileri tetikledi.

 

CHP, Türkiye genelinde haftada iki kez mitingler ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakın olduğunu söyledikleri şirketlere karşı ekonomik boykot çağrısında bulundu ve şimdiye kadar gazeteciler ve belediye politikacıları da dahil olmak üzere yaklaşık bin 500 kişinin gözaltına alındığı hükümet karşıtı bir hareketi teşvik etmeyi umuyor.

 

Türk yetkililer İstanbul Belediye Başkanı'na yöneltilen suçlamaların siyasallaştırılmadığını ısrarla savunurken, Özel bunu “siyasi bir dava” olarak niteledi ve Erdoğan'ın “avukatlarının kendisini ve ekibini siyasi olarak rahatsız edenleri hapse attırdığını” ekledi.

 

Altı yıl boyunca 16 milyonluk bir şehri yöneten İstanbul Belediye Başkanı, Erdoğan'ın başlıca rakibi olarak görülüyordu. İstanbul'un dış mahallelerindeki maksimum güvenlikli bir tesise gönderildiği gün CHP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterildi.

 

Türkiye'de seçimler 2028'de yapılacak, ancak erken oylama yaygın olarak tahmin ediliyor ve CHP, İmamoğlu'nu resmen adayı olarak gösterdikten sonra erken seçim çağrısında bulundu.

 

Belediye başkanının ani tutuklanmasına rağmen, CHP lideri partinin İmamoğlu'nun hapiste kalsa bile cumhurbaşkanlığı için nasıl kampanya yürütebileceğine dair planları çoktan hazırladığını söyledi. Özel, yaklaşan seçimi “Türkiye'de otokrasi mi yoksa demokrasi mi olacak” konusunda bir referandum olarak niteledi.

 

Özel, bu hafta sonu Erdoğan'ın Karadeniz kıyısındaki kalbinde başka bir miting planlanırken, İstanbul'da bir miting düzenlemeden kısa bir süre önce bir röportaj verdi. Türkiye cumhurbaşkanı, muhalefet liderine karşı bu hafta başında bir suç duyurusunda bulunarak, Türkiye'nin “seçimlerden korkan bir cunta tarafından yönetildiğini” söyleyerek cumhurbaşkanına hakaret ettiği suçlamasında bulundu.

 

Muhalefet lideri, davayı kendisini sindirme girişimi olarak reddetti ancak Erdoğan'ın “İmamoğlu'nun başına gelenler gibi siyasi olarak başa çıkamazsa” tutuklanmasını talep edebileceğini de dışlamadığını söyledi.

 

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen de dahil olmak üzere Avrupa liderleri belediye başkanının tutuklanması hakkında konuşurken, Türk muhalefet lideri Avrupa'nın Ankara'yı demokratik gerilemeden uzaklaştırmak için daha fazla baskı yapmasını istediğini söyledi.

 

İmamoğlu'nun tutuklanması, Avrupa liderlerinin, ABD'den sonra NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye'yi Ukrayna'ya barış gücü sağlamak için görevlendirmeyi düşündükleri bildirilirken geldi.

 

“Güvenlik endişeleri nedeniyle Erdoğan ile ilkesiz müzakereler yapmak doğru değil. NATO'nun en büyük ilk ordusunun Trump'ın elinde olması ve NATO'nun ikinci büyük ordusunun bir otokratın elinde olması kimseye yardımcı olmaz,” dedi Özel.

 

Belediye başkanının gözaltına alınmasından bu yana geçen haftalarda, İngiliz hükümeti veya İşçi Partisi'nden Türkiye'deki olaylar veya hükümet karşıtı protestoları haberleştiren BBC muhabiri Mark Lowen'ın sınır dışı edilmesiyle ilgili çok az yorum yapıldı. Türk yetkililer, Lowen'ı akreditasyon olmadan çalıştığı için sınır dışı ettiklerini söylüyor.

 

Avrupa, Kuzey Amerika ve denizaşırı topraklar bakanı Stephen Doughty, Mart ayı sonlarında parlamentoya İngiltere'nin “durumu yakından izlediğini” söyledi.

 

“İngiltere, Türkiye'nin uluslararası taahhütlerini ve hukukun üstünlüğünü, hızlı ve şeffaf yargı süreçleri de dahil olmak üzere yerine getirmesini bekliyor” diye ekledi.

 

Özel, Starmer'ı demokratik hakların ortadan kaldırılması ve Türkiye'de yaşanan “büyük adaletsizlikler” yerine Suriye'deki olaylar gibi bölgesel güvenlik meselelerine öncelik vermekle suçladı.

 

“Bu sürecin kaybedeni sadece benim gözümde değil, dünyadaki demokratik güçlerin gözünde de Türkiye'de Erdoğan, uluslararası alanda ise Starmer'dir” dedi.

 

SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.