Günlük strateji

Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı bir seyir hakim. Japonya Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantısının ardından Nikkei225 Endeksi yüzde 1,04, Topix Endeksi yüzde 0,89 arttı.

Günlük strateji
Yayınlama: 26.04.2024
3
A+
A-

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı bir seyir hâkim. Japonya Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantısının ardından Nikkei225 Endeksi %1,04, Topix Endeksi %0,89 arttı. Politika faizini -%0,1 seviyesinde sabit tutan BoJ, mart kararı doğrultusunda tahvil alımlarını sürdüreceğini belirtti. Kararın ardından USDJPY paritesi 156 seviyesini aşarak yaklaşık 34 yılın zirvesini gördü. Ayrıca, Japonya’da bu sabah açıklanan verilere göre Tokyo’nun manşet enflasyonu martta %2,6 iken nisanda %1,8’e geriledi. Çekirdek enflasyon %2,4’ten %1,6’ya indi. Güney Kore Kospi Endeksi %1,19, küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %0,46 yükseldi. Çin Şanghay Bileşik Endeksi %1,03, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,87 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,51 yükselişle Asya’daki kazançlara öncülük etti. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %1,33 düştü. ABD endekslerinde satıcılı kapanışın ardından vadeli kontratlar pozitif bir açılışı işaret etmektedir. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,99 yükseldi.

ABD PCE enflasyon verisi

Takvimde bugün, küresel piyasalar açısından haftanın en önemli verisi, Fed’in tercih ettiği ABD enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi olacak. Cuma günü açıklanacak veride piyasa tahmini hem manşet hem de çekirdek endekste aylık bazda %0,3 ile şubata paralel bir artış olduğu yönünde. Şubatta, manşet endeks aylık %0,3, yıllık %2,5 artarken çekirdek endeks aylık %0,3, yıllık %2,8 artış kaydetmişti. Yıllık enflasyonda 2022 yılının ilk yarısında zirve görülmesinin ardından başlayan aşağı yönlü seyir devam etmekte. Bununla birlikte, Fed’in olası faiz indirimlerinin patikası için kritik önemdeki %2 yıllık çekirdek PCE artışı resmi hedefinin de üzerinde seyretmektedir. Zira piyasanın faiz indirimi beklentileri de enflasyonun hedef üzerinde kalması, ekonominin görece güçlü seyri ve politika yapıcılardan gelen karışı mesajlar dolayısıyla azalmaya devam etmektedir. Vadelilere göre geçen haftanın sonu itibarıyla piyasanın olasılık dağılımında Fed’in faiz indirimlerine başlamasına en yüksek ihtimal verdiği ay (%45 ihtimalle) eylül toplantısı olarak görülmektedir. Yıl sonu itibarıyla %39 ihtimalle (En yüksek olasılık) toplam bir kez faiz indirimine gidilmesi beklenmektedir. Mart PCE verisinin beklenti dışı gelmesi durumunda faiz patikasına ilişkin piyasa beklentileri etkilenebilir, küresel hisse senedi ve tahvil fiyatlamalarında volatilite artabilir. Aynı döneme ilişkin yaklaşık iki hafta önce açıklanan TÜFE rakamları martta aylık %0,4, yıllık %3,5, çekirdek TÜFE aylık %0,4, yıllık %3,8 ile bir miktar beklenti üzeri artış olduğunu işaret etmişti. Haftanın son işlem günü ABD mart ayı PCE enflasyon rakamlarıyla birlikte aynı döneme ilişkin kişisel gelirler ve kişisel harcamalar verileri de açıklanacak. Martta, kişisel gelirlerdeki aylık artışın %0,3’ten %0,5’e yükselmesi, kişisel harcamalardaki artışın %0,8’den %0,6’ya gerilemesi beklenmektedir.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri dün negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,91 ve CAC 40 Endeksi %0,93 düştü. FTSE 100 Endeksi %0,48 artışla bölgeden pozitif ayrıştı. ABD endekslerinde de negatif fiyatlamalar hâkim oldu. Dow Jones Endeksi %1,00, S&P 500 Endeksi %0,50 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,70 civarında düştü. Dolar Endeksi (DXY) 105,5 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,27 artışla 1,07’den işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 5,8bp artışla %4,70’e çıktı. Kıymetli madenlerden ons altın %0,69 değerlenerek 2.332USD’ye tırmandı. Brent petrol %1’lik artışla varil başına 88USD oldu. (TSİ 21:30)

ABD 1Ç24 GSYİH verileri

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı öncü verilere göre GSYİH 2024’ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,6 büyüyerek beklentilerin oldukça altında bir performans sergiledi. Aynı çeyrekte, Fed’in izlediği enflasyon göstergesi PCE Fiyat Endeksi %3,7 oranında artışla tahminleri aştı.

BIST 100 Endeksi dün 9.664-9.826 puan aralığında sınırlı hareket etti. Endeks günü %0,05’lik sınırlı düşüşle 9.716 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 97mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında yatay fiyatlamalar görüldü. Gram altınsa 12 TL değerlenerek 2.435 TL oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentileri doğrultusunda politika faizini %50 seviyesinde tuttu. TCMB karar metninde finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığına ve parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri olacağına işaret etti. Ayrıca metinde parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir ifadesi yer aldı. TCMB hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu ifade ederken enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun yakından takip ettiğini vurguladı. TCMB politika faizini sabit bırakırken TL zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz oranını yükseltti. Yeni düzenlemeyle koşulları yerine getiren bankaların tesis edilen zorunlu karşılık tutarı için alabileceği en yüksek faiz KKM hesaplarında %25’ten %30’a çıktı. Aynı oran TL mevduat hesapları için ise %40’a yükseldi.

Kaynak: Piramit Menkul


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.