Haftalık makro analizi

S&P’nin 3 Mayıs’ta Türkiye’ye ilişkin değerlendirme yayımlaması bekleniyor.

Haftalık makro analizi
Yayınlama: 02.05.2024
3
A+
A-

S&P'nin 3 Mayıs'ta (yarın) Türkiye'ye ilişkin değerlendirme yayımlaması bekleniyor. Anlık olarak S&P Türkiye'nin notunu B, not görünümünü ise Pozitif olarak değerlendiriyor. Belirtmemiz gerekir ki kredi derecelendirme kuruluşlarının yayımladıkları tarihlerde rapor yayımlama zorunlulukları da bulunmuyor.

Yaklaşık bir yıl önce ekonomi yönetiminin değişmesi ile birlikte para ve maliye politikalarında da değişiklikler meydana geldi. Rasyonalite çerçevesi içerisinde başlayan adımların rakamlara da sirayet etmesi, yabancı algısı açısından Türkiye ekonomisine olan güvenin artmasına sebebiyet verdi.

Özellikle TCMB Başkan değişikliği (Karahan – Erkan) sonrasında politikalarda değişiklik olur mu algısı yaratılmadan verilen mesajlar piyasaları rahatlattı. Enflasyonun kontrol altına alınamaması ile 2023'te karar metninde faiz artırımının sona erdiğine ilişkin mesajın tersine Mart ayında 500 baz puanlık faiz artırımı 'rasyonalitenin devamı' olarak anlamlandırılarak yabancı yatırımların ilgisini daha da fazla çekmişti.

Ekonomi yönetiminin OVP program sonrasında 'görüşülmedik yatırımcı kalmayacak' açıklaması ile başlayan, yurt dışı ziyaretleri ile devam edilen, kredi derecelendirme kuruluşları ve yabancı kurumların Türkiye'ye ilişkin olumlu mesajları ile perçinlenen ekonomik güven durumu atılan adımların devamı ile daha da artacak görünüyor.

Son olarak Fitch'in Türkiye notunu ve görünümünü yukarı yönlü revize etmesi sonrasında, ''politika tutarlılığındaki iyileşmenin sürdürülmesinin, Türkiye'nin kredi notu açısından olumlu olabileceğini'' bildirdi. S&P'den de Türkiye'nin kredi notunda yukarı yönlü revizyon beklemekteyiz.

TCMB tarafından geçen hafta faiz kararı ardından yayımlanan duyuruya göre, KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına yenileme ve TL'ye geçiş oranına göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının %60'ı, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının %80'i olarak belirlendi. Mevduat faizlerinin medyada yer alan haberlere göre %70’lere kadar çıkıp, enflasyonun risksiz getirilere yaklaşması ile Nisan ayında sona erecek stopaj oranlarına odaklanılmışken, stopaj kararları da açıklandı. TL mevduatlar için uygulanan stopajda, 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı %5'ten %7,5'e yükseltildi. Bir yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise %3'ten %5'e çıkarıldı. Stopaj kaynaklı olarak BİST'e para girişlerinin hızlanabileceğini düşünüyoruz.

Kaynak: İnfo Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.