İstanbul, 7 Şubat (Hibya)- Halk Yatırım, veri akışının sakin olduğu Asya-Pasifik piyasalarının bu sabah karışık seyrettiğini duyurdu.
Halk Yatırım'ın analizinde, veri akışının sakin olduğu Asya-Pasifik piyasalarının bu sabah karışık seyrettiği aktarıldı.
Analize göre, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,56, Kospi yüzde 0,45, Nifty 50 yüzde 0,10 ile negatif seyrederken, Shanghai ve Hang Seng endekslerinde sırasıyla yüzde 1,33 ve yüzde 1,52 ile pozitif seyrediyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vadelileri de bu sabah hafif negatif seyrediyor. ABD’de bugün istihdam raporu ve Michigan Üniversitesi tüketici beklentileri anketi açıklanacak. Tarım dışı istihdamın Ocak’ta 170 bin kişi artış göstereceği tahmin ediliyor. Aralık’ta istihdam 256 bin kişi artmıştı. Aralık ayında istihdam; sağlık hizmetleri, hükümet ve sosyal yardım sektörlerinde artış göstermişti. Perakende ticaret sektörü ise, Kasım ayındaki iş
kaybının ardından Aralık ayında önemli bir artış gösterdi. Ocak’ta ortalama saatlik kazançların aylık yüzde 0,3 artışla yıllık bazda yüzde 3,9’dan yüzde 3,8’e gerilemesi, işsizlik oranının ise yüzde 4,1’de sabit kalması bekleniyor. Michigan tüketici hissiyatının Şubat’ta 71,1’den 71,7’ye yükseleceği tahmin ediliyor.
Pazartesi günü ABD’de New York Fed tüketici enflasyon beklentisi anketi, Çarşamba günü ise TÜFE takip edilecek.
Tüketicilerin bir yıllık enflasyon beklentisi Aralık’ta yüzde 3,0 seviyesinde gerçekleşmişti. Ocak’ta tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,3 artışla yıllık bazda yüzde 2,9 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Çekirdek TÜFE tarafında ise beklenti yüzde 3,2’den yüzde 3,1’e gerilemesi yönünde. Euro Bölgesi’nde Pazartesi günü Sentix yatırımcı güveninin -17,7’den -18,0’e gerilemesi bekleniyor.
Küresel piyasalarda tarım dışı istihdam verisi öncesi karışık risk iştahı öne çıkıyor. Yurt içi tarafta ise TCMB’nin enflasyon raporu takip edilecek. Endeksin küresel piyasalardaki görünümün eşliğinde güne temkinli başlangıç yapabileceğini, toplantıdan çıkacak mesajların endeksin seyrinde belirleyici olabileceğini düşünülüyor.
Yurt içinde bugün TCMB’nin yılın ilk enflasyon raporu toplantısı ile hazine nakit dengesi takip edilecek. Başkan Fatih Karahan'ın sunumundan bankanın ekonomik değerlendirmelerinin yanı sıra tahminlerinde bir revizyona gidip gitmeyeceği yakından izlenecek. Kasım ayında gerçekleşen toplantıda Başkan Karahan, enflasyonun 2025 yıl sonunda yüzde 21,0, 2026 yıl sonunda ise yüzde 12,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini açıklamıştı. Aralık ayında nakit açığı 323,9 milyar TL, 2024 yılının tamamında ise 2,1 trilyon TL seviyesinde gerçekleşti.
Pazartesi günü işsizlik oranı ve sanayi üretimi, Salı günü ise ticaret satış hacim endeksi takip edilecek. İşsizlik oranı Kasım’da yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşirken, sanayi üretimi aylık yüzde 2,9, yıllık yüzde 1,5 artış göstermişti. Yıllık veri Mayıs ayından sonra ilk kez artış kaydederken, aylık veri Ekim ayındaki daralmanın ardından pozitife döndü. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,0 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,0 arttı. Ticaret satış hacmi Kasım’da aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 8,7, perakende satış hacmi ise aylık yüzde 1,9 ve yıllık yüzde 16,4 artış kaydetmişti.
Tahvil ve Döviz Piyasaları
Küresel tarafta İngiltere Merkez Bankası Politika faizini beklentiler dahilinde 25 bp azalışla yüzde 4,50’ye düşürürken, ABD’de Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları beklentilerin hafif üzerinde 219 bin kişi
arttı. Veriler sonrası tahvil pisayaları yatay seyir izledi. Gün içinde ABD 10 yıllık tahvil faizi 1 bp artışla yüzde 4,43, İngiltere 10 yıllık tahvil faizi 2 bp azalışla yüzde 4,42 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin 5 yıllık Dolar cinsi CDS risk primi 1 bp azalışla 253 bp’dan işlem görürken, Mayıs 2034 vadeli 10 yıllık Eurobond faiz getirisi 2 bp artışla yüzde 7,17 seviyesinden işlem gördü.
Döviz tarafında majör para birimlerinin çoğunluğu ABD Dolar’ı karşısında değer kaybetti. Euro / Dolar paritesi 1,0363 seviyesine gerilerken, Dolar Endeksi 108,042 seviyesine yükseldi. Dolar / TL kuru ise 35,89 seviyesinden işlem gördü. Yurt içi tarafta, TL tahvil piyasaları sınırlı alıcılı seyir izledi. Ağustos 2026 vadeli 2 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi 7 bp azalışla yüzde 38,77, 10 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi ise 25 bp azalışla yüzde 27,61 seviyesinden günü tamamladı.
BİST Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem hacmi 25,2 milyar TL’ye geriledi. 31 Ocak ile biten haftada yurt dışı yerleşiklerin DİBS stokunda, piyasa ve kur hareketlerinden arındırılmış haftalık değişimlere göre 89,1 Milyon Dolar artış olurken, özel sektör borçlanma aracı stokunda 32,6 Milyon Dolar azalış gerçekleşti. İlgili haftada DİBS stoku 5,2 Milyar TL azalarak 5,264 Trilyon TL nominal olurken, aynı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 27,5 Milyar TL azalarak 665,2 Milyar TL seviyesine geriledi. Böylece YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki payı yüzde 12,64'e geriledi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda yaklaşık 1,2 Milyon dolar azalış izlenirken, gerçek kişilerde 50 Milyon dolar azalış, tüzel kişilerde ise 1,1 Milyon dolar azalış görüldü.
SANAYİ HABER AJANSI