Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor

İstanbul, 22 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım, bu sabah Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izlediğini bildirdi.

Halk Yatırım: Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor
Yayınlama: 22.08.2024
5
A+
A-

Halk Yatırım’ın raporunda ABD piyasalarının, eylülde faiz indirimi yapılacağına dair beklentilerin artmasıyla günü yükselişle tamamladığı belirtildi. Raporda şöyle denildi:

“ABD Merkez Bankası’nın son toplantısına ilişkin tutanaklar, Fed yetkililerinin büyük çoğunluğunun, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi halinde Eylül’de para politikasını gevşetmenin muhtemelen uygun olacağını düşündüğünü ortaya koydu. Tutanaklarda, Fed personelinin ekonomik tahminlerinde, 2024'ün ikinci yarısındaki büyüme görünümünün büyük ölçüde beklenenden zayıf iş gücü piyasası göstergelerine yanıt olarak gerilediği ifade edildi.

“Yetkililerin tamamının federal fon oranı hedef aralığının yüzde 5,25- 5,50'de tutulmasını desteklediği vurgulanan tutanaklarda, ancak birkaçı, enflasyondaki son gelişmelerin ve işsizlik oranındaki artışların bu toplantıda hedef aralığının 25 baz puan düşürülmesi için makul bir gerekçe oluşturduğunu veya böyle bir kararı destekleyebileceklerini belirttiği ifade edildi.

“Özetle; toplantı sonrasında verilen mesajlara paralel olarak tutanaklarda da Fed'in faiz indirimine yaklaştığına yönelik ifadeler görüyoruz. Piyasa beklentisi ile uyumlu olan bu tablo Eylül ayında faiz indirimi ihtimalini destekliyor. Ancak olası indirimin büyüklüğü konusunda daha fazla netlik için Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecektir. Bu çerçevede Jackson Hole sempozyumunda, yarın gerçekleşecek olan Powell’ın konuşması önem taşıyor.

“Makro veri tarafında; ABD'de Mart ayına kadar olan yıldaki iş büyümesi tahmin edilenden çok daha düşük gerçekleşti. Buna göre Nisan 2023-Mart 2024 arasındaki istihdam değişimi 818 bin düşürüldü. Diğer taraftan, ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı geçen hafta %6,54'ten %6,50'ye inerken, mortgage başvuruları da %10,1 azaldı. ABD piyasaları, alıcılı seyirle günü tamamladı. S&P 500 endeksi günü %0,42 artışla 5.620,85, Dow Jones endeksi %0,14 artışla 40.890,49, Nasdaq endeksi ise %0,57 kazançla 17.918,99 seviyesinden tamamladı. Avrupa piyasaları da alıcılı seyir izledi.

“Euro Stoxx 50 endeksi %0,33 kazançla 4.885,35, CAC 40 endeksi %0,52 kazançla 7.524,72, DAX endeksi %0,50 değer kazancıyla 18.448,95, FTSE 100 endeksi de %0,12 kazançla 8.282,43 seviyesinden kapandı. ABD tahvilleri cephesinde 10 yıllık tahvil faizi %3,79, 2 yıllık tahvil faizi %3,93 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 16,27’ye hafif yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

“Bu sabah Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Asya'daki yatırımcılar ayrıca Avustralya ve Japonya'dan gelen PMI rakamlarını takip etti. Japonya'da Jibun Bank öncü imalat PMI Ağustos ayında 49,5 seviyesinde gerçekleşti (önceki: 49,1). JibunBK öncü bileşik PMI MD verisi ise Ağustos ayında 53 değerini alırken (önceki: 52,5), JibunBK öncü hizmet PMI MD Ağustos ayı verisi de 54 seviyesinde gerçekleşti (önceki: 53,7).

“Avustralya tarafında ise Judo Bank öncü imalat PMI Ağustos ayında 48,7 seviyesinde gerçekleşti (önceki: 47,5). Judo Bank öncü hizmet PMI verisi Ağustos ayında 52,2 seviyesinde gerçekleşirken (önceki: 50,4), Judo Bank öncü bileşik PMI verisi de 51,4 değerini aldı (önceki: 49,9). Diğer taraftan Kore Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda referans faiz oranını %3,5'te tuttu.

“Kore Merkez Bankası, açıklamasında Güney Kore'deki enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdüğünü belirtti. Ancak gayrimenkul fiyatları ve hanehalkı borcunun izlenmesi gerektiğine işaret etti. Nikkei 225 endeksi %0,33, Hang Seng endeksi %0,37, Nifty 50 endeksi %0,15 değer kazanırken, Shanghai endeksi %0,04, Kospı %0,02 ile sınırlı satıcılı seyir izliyor. ABD vadelilerinde yataya yakın satıcılı seyir gözleniyor. Bugün ABD’de Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi, S&P Global İmalat PMI (Öncü) ve Kansas City Fed İmalat Aktivite Endeksi ve Mevcut Konut Satışları verileri takip edilecek.

“Mevcut Konut Satışlarının Temmuz ayında aylık bazda %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Öncü İmalat ve Hizmet PMI verileri takibimizde olacak. Ağustos ayında Öncü İmalat PMI verisinin 45,6, Hizmet PMI verisinin ise 51 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Gelecek gündemde neler var? Haftanın devamında Cuma günü ise ABD tarafında Yeni Konut Satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivitesi Endeksi takip edilecek.

“Temmuz ayında Yeni Konut Satışları’nın aylık bazda %2,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Ayrıca, Fed Başkanı Powell, Kansas City Fed'in Jackson Hole'da düzenleyeceği yıllık merkez bankacılar sempozyumunda, ekonomik görünüm hakkında açıklamalarda bulunacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu sempozyumda yapacağı açıklamalar bankanın bundan sonraki politikalarına ilişkin ipucu vermesi adına önem taşıyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.