İstanbul, 21 Şubat (Hibya)- Halk Yatırım, Asya piyasalarında pozitif seyrin görüldüğünü bildirdi.
Halk Yatırım'ın değerlendirmesine göre, bu sabah Asya piyasalarında ise Çinli teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaşan alımlar öncülüğünde genel olarak pozitif seyir görülüyor.
Özellikle Alibaba Group Holding’in bir yılı aşkın sürenin en güçlü gelir artışını kaydetmesine ek olarak, şirket yönetiminden yapay zeka kullanımı konusundaki kararlılığı yansıtan açıklamalar, sektöre yönelik iyimserlikte belirleyici oldu. Bu arada şirket yönetiminden yapılan açıklamada , yapay genel zeka kullanımının artık şirketin “birincil hedefi” olduğu belirtilirken, “zekanın sınırlarını genişleten” modeller geliştirmeye devam edilmesinin
hedeflendiği vurgulandı. Bu gelişmenin Çin'in yapay zeka destekli küresel teknoloji rekabetine katılma ve liderlik etme kasının yeniden değerlendirilmesi gerektiğine yönelik görüşleri güçlendirdiği takip ediliyor. Bu çerçevede
Shangai endeksinde yükselişler yüzde 1’e yaklaşırken, Hang Seng endeksi yüzde 3 artıda. Diğer yandan, bu sabah Japonya’da açıklanan TÜFE verileri ülkede fiyat baskılarının beklentilerin üzerinde arttığına işaret etti. Taze gıda hariç tüketici fiyatları Ocak ayında bir yıl öncesine göre yüzde 3,2 arttı ve Haziran 2023'ten bu yana en büyük artışı kaydetti.
Veridekigörünümün BoJ’un sıkılaştırmacı patikasını sürdüreceği yönündeki öngörüleri desteklediği gözlemleniyor. Bankanın Temmuz ayında 25 baz puanlık faiz artırımına gidebileceği yönündeki beklenti piyasalarda yüzde 84 oranında fiyatlanıyor. Bu çerçevede USDJPY paritesinin de 149 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Bu arada bu sabah BOJ Başkanı Kazuo Ueda, uzun vadeli faiz oranlarının keskin bir şekilde yükselmesi halinde merkez bankasının devlet tahvili alımlarını artırmaya hazır olduğunu söyledi. Ueda, tahvil getirilerindeki son artışlarla ilgili olarak, Japonya'nın ekonomik görünümüne ilişkin değişen piyasa görüşlerini yansıtan uzun vadeli faiz oranlarının bir dereceye kadar dalgalanmasını beklediklerini ifade ederken, piyasalar anormal hareketler yaptığında ve getirilerde keskin bir artışa yol açtığında, tahvil alımlarını artırmak gibi piyasaları istikrara kavuşturmak için çevik bir şekilde yanıt vermeye hazır olduklarını vurguladı. Ueda’nın açıklamalarının ardından Japonya 10 yıllık tahvil faizlerini yüzde 1,43 seviyesine gerilediği izleniyor.
ABD vadelilerinde bu sabah satıcılı seyrediyor. Bugün ABD’de PMI verilerine ek olarak, mevcut konut satışları verileri takip edilecek. Şubat ayı imalat PMI verisinin aylık bazda 0,2 puan artışla 51,4 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de 0,1 puan artışla 53 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mevcut konut satışları Ocak ayı verisinin de aylık bazda yüzde 2,6 düşüşle 4,13 mn’a gerilemesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de imalat PMI Şubat verisinin aylık bazda 0,4 puan artışla 47 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de 0,2 puan artışla 51,5 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor.
Tahvil ve Döviz Piyasaları
Küresel tarafta ABD’de Şubat ayında Philadelphia Fed İş Dünyası aktivite endeksi 18,1 ile beklentilerin altında kalırken, Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları 219 bin kişi artışla beklentilerin üzerinde açıklandı. Veriler sonrası tahvil piyasaları yatay seyir izledi. Gün içinde ABD 10 yıllık tahvil faizi 2 bp azalışla yüzde 4,52, Almanya 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,55 seviyesinden işlem gördü. Türkiye’nin 5 yıllık Dolar cinsi CDS risk primi 246 bp’dan işlem
görürken, Mayıs 2034 vadeli 10 yıllık Eurobond faiz getirisi 2 bp azalışla yüzde 7,24 seviyesinden işlem gördü.
Döviz tarafında majör para birimleri ABD Dolar’ı karşısında değer kazandı. Euro / Dolar paritesi 1,0452 seviyesine yükselirken, Dolar Endeksi 106,782 seviyesine geriledi. Dolar / TL kuru ise 36,31 seviyesinden işlem gördü.
Yurt içi tarafta, TL tahvil piyasaları yatay seyir izledi. Şubat 2027 vadeli 2 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi 14 bp artışla yüzde 37,69, 10 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi ise 8 bp azalışla yüzde 27,61 seviyesinden günü tamamladı. BİST Kesin Alım Satım Pazarı’nda işlem hacmi 25,6 milyar TL’ye geriledi.
14 Şubat ile biten haftada yurt dışı yerleşiklerin DİBS stokunda, piyasa ve kur hareketlerinden arındırılmış haftalık değişimlere göre108,4 Milyon Dolar artış olurken, özel sektör borçlanma aracı stokunda 405,7 Milyon Dolar artış gerçekleşti. İlgili haftada DİBS stoku 114,9 Milyar TL artarak 5,399 Trilyon TL nominal olurken, aynı hafta YD yerleşiklerin DİBS stoku ise 70,5 Milyar TL artarak 685,4 Milyar TL seviyesine yükseldi. Böylece YD yerleşiklerin DİBS stoku içindeki payı yüzde 12,69'a yükseldi.
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatlarında ise parite etkisinden arındırılmış olarak toplamda yaklaşık 139 milyon dolar artış izlenirken, gerçek kişilerde 198 Milyon dolar azalış, tüzel kişilerde ise 337 Milyon dolar artış görüldü.
SANAYİ HABER AJANSI