Harran Üniversitesi’nden TÜBİTAK destekli akıllı kumaş projesi

Şanlıurfa, 18 Nisan (Hibya) – Harran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde hazırlanan “Radyasyona Karşı Koruyucu Akıllı Kumaş Geliştirilmesi” başlıklı proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Harran Üniversitesi’nden TÜBİTAK destekli akıllı kumaş projesi
Yayınlama: 18.04.2025
4
A+
A-

Harran Üniversitesi akademisyenleri, radyasyonu azaltan ve kullanıcıyı koruyan akıllı kumaş geliştirme çalışmalarını başlattı.

TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenen proje, Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Numan Gözübenli yürütücülüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Pınar Küce Çevik ve Dr. Öğr. Üyesi İlker Can Çevik’in katkılarıyla yürütülüyor.

Projede, nadir toprak elementlerinden elde edilen nanopartiküller kullanılarak, farklı morfolojik özelliklere sahip, radyasyon zayıflatıcı özellikte akıllı kumaşlar geliştirilmesi hedefleniyor.

Çalışmalar kapsamında, nanopartikül boyutlarının ve yapılarının radyasyon üzerindeki zayıflatıcı etkisi detaylı bir şekilde incelenecek. Elde edilecek bilimsel veriler sayesinde güvenilir, fonksiyonel ve radyasyona karşı etkili nanokompozit kumaşların üretimi mümkün hale gelecek.

Doç. Dr. Numan Gözübenli, proje temelinde, seryum oksit nanopartiküllerini kullanarak radyasyonu zayıflatma özelliğine sahip akıllı kumaşlar üretmenin yer aldığını belirterek, şunları söyledi:

“Radyasyon, özellikle sağlık çalışanları, nükleer enerji sektöründe çalışanlar ve hatta günlük yaşamda maruz kaldığımız güneş ışığı gibi çeşitli kaynaklardan yayılmaktadır. Bu kumaşlar, kullanıcıları bu zararlı etkilerden koruyarak önemli bir sağlık ve güvenlik katkısı sağlayacaktır.”

Gözübenli, “Projemizin özgünlüğü, nanopartiküllerin boyut ve şekil kontrolünü sağlayarak en yüksek koruma düzeyini elde etmeyi amaçlamamızda yatmaktadır. Bu projeyi özellikle önemli kılan bir diğer unsur ise, seryumun da dahil olduğu nadir toprak elementlerinin kullanımıdır. Yapacağımız çalışma ile nadir toprak elementlerinin ileri teknoloji tekstil ürünlerinde kullanımının önünü açarak, bu alandaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına önemli bir ivme kazandıracaktır.” dedi.

Harran Üniversitesi, bilim insanlarının bu yenilikçi çalışmasıyla hem toplumsal fayda üretmeyi hem de ekonomik kalkınma ve teknolojik ilerlemeye katkı sunmayı hedefliyor.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.