İlgi artıyor ama sonuç?

Yurtiçinde KKM verilerinde çözülmesinin devam ettiği gözlemlendi. Kur korumalı mevduatlarda 6 Ekim haftasında 74,6 milyar TL ile rekor düşüş izlenirken, haftalık bazda en hızlı düşüş olarak kaydedildi.

İlgi artıyor ama sonuç?
Yayınlama: 13.10.2023
5
A+
A-

Yurtiçinde KKM verilerinde çözülmesinin devam ettiği gözlemlendi. Kur korumalı mevduatlarda 6 Ekim haftasında 74,6 milyar TL ile rekor düşüş izlenirken, haftalık bazda en hızlı düşüş olarak kaydedildi. 7 haftadır süren düşüş serisi neticesinde kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 303 milyar TL'den 3 trilyon 228,6 milyar TL'ye geriledi. Diğer taraftan Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 6 Ekim haftasında 237,8 milyon dolar hisse satışı yaptığı görülürken, aynı hafta DİBS (Kesin Alım) satımları 36,3 milyon dolara ulaştı. Son dönemlerde yabancı yatırımcıların Türkiye’ye çekilmesi için yapılan hamlelerin henüz bir net bir etkisi hissedilemiyor. Bununla birlikte yabancı ikna oldu mu sorusu, bir süre daha cevapsız bırakılmaya devam edeceğe benziyor.

ABD’de Eylül ayına ait TÜFE verilerinde, manşet enflasyon piyasa beklentisi olan %3.6’nın üzerinde aylık %0.4, yıllık %3.7 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon aylık %0.3, yıllık %4.1 artışla beklentilere paralel olarak açıklandı. TÜFE ve ÜFE rakamlarının hala beklentilerin üzerinde olması ve son dönemde daha güvercin olan merkez bankası üyelerinin tonlarında ne gibi değişiklikler yapacağı merak konusu. Gıda, enerji ve barınma gibi değişken kategorileri elediğimizde fiyat artışlarında bir düşüş eğilimi görüyorlar. Fakat özellikle barınma, TÜFE’ye en çok katkı yapan kalem olmaya devam ediyor. Özellikle kiralar barınma sorunu üzerinde baskı oluşturuyor. FED’in 1 Kasım'daki FOMC toplantısı öncesinde faiz artımı için yeniden harekete geçmesi için yeterli zaman olmayabilir, ancak bu durum Powell'ın basın toplantısında şahin söylemlerini güçlendirmesi riskini artırıyor ve piyasanın faiz beklentileri de bununla birlikte şekilleniyor. Piyasalar Fed'in Kasım ayında %41 olan faiz artırım olasılığını %12 olarak fiyatlıyor. Ancak Aralık ayında faiz artırımı ihtimali Eylül enflasyon verisinin ardından %37 olasılıkla fiyatlanıyor.

Avrupa’da İngiltere’de GSYİH beklenildiği ölçüde artış gösterdi. Ağustos ayında aylık bazlı veride %0.2, yıllık bazda ise %0.5 artış kaydedildi. Aynı zamanda İngiltere’de sanayi ve imalat üretimi verileri beklentilerin altında kaldı. Aylık bazlı verilerde gerileme yaşanırken, yıllık bazlı verilerde beklentilerin altında yükseliş gerçekleşti. Aylık bazlı verilerde sanayi üretimi -%0.7, imalat üretimi -%0.8 geriledi. Yıllık bazlı verilerde ise sanayi üretimi %1.3 artarken, imalat üretiminde %2.8 artış gerçekleşti.

Asya’da Çin’den gelen olumsuz veriler, piyasalar üzerinde negatif etki yarattı. Çin’de Eylül ayında ihracat, Ağustos ayındaki %8,8'lik düşüşün ardından geçen yılın aynı dönemine göre %6,2 azaldı. Piyasa beklentisi ise ihracatta %7,6'lık düşüş olması yönündeydi. Diğer taraftan Çin'in Eylül ayı tüketici fiyat endeksi, beklentilerin altında %0.1 artarak yatay bir seyir izledi. Çin ayrıca üretici fiyat endeksinde piyasa beklentisi olan % 2,4'lük düşüş tahminlerine kıyasla %2,5'lik bir düşüş yaşadı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yaklaşık %0,9 düşerek altı günlük kazanç serisini sonlandırırken, bölgenin diğer borsa endeksleri de kırmızı renge boyandı. Hong Kong ve Çin anakarası hisseleri, hem tüketici hem de üretici fiyatlarının tahminlerin altında gelmesinin ardından açılışta kayıplarını artırdı. Çin'in referans göstergesi CSI 300, ticaretin ilk saatinde yüzde 0,83 düştü. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,47 düşüşle yaşadı. Japonya'da Nikkei 225 %0.13 düşüş gösterirken, Avustralya'da S&P/ASX 200 endeksi %0,3 geri çekildi.

Petrol fiyatları, ABD'nin Rusya'nın ham petrol ihracatına yönelik yaptırım programını sıkılaştırmasının, zaten sıkışık olan piyasada arz endişelerini artırmasının ve küresel stokların dördüncü çeyrekte düşüş göstermesinin etkisiyle artış gösterdi. Brent vadeli işlemleri %0,6 artışla varil başına 86,50 dolara yükseldi ve ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0,8 artışla varil başına 83,55 dolara ulaştı.

Haftanın son günü yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Finansal Hesapları dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor.

Yurt dışında Euro Bölgesi sanayi üretimi, ABD ithal fiyatları ve Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek. ABD'de üçüncü çeyrek dönem için bilanço dönemi de bugün itibarıyla başlıyor.

Manşette öne çıkanlar

JPMorgan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Gaye Erkan ile yapılan seminerlere ilişkin Bloomberg HT’ye özel açıklama yaptı. Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin istikrarlı şekilde arttığı belirtilirken seminerlere dair “IMF/Dünya Bankası toplantısı sırasında düzenlenen Türkiye paneli en yüksek yatırımcı sayısına ulaşan toplantı oldu” ifadesine yer verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi. Şimşek pozitif reel faiz eşiğine ulaşmak için yapılması gerekenlerin henüz bitmediğini de söyledi. Şimşek, olası bir eurobond ihracı için piyasa şartlarına baktıklarını büyük olasılıkla yıl sonundan önce bunu gerçekleştirebileceklerini ifade etti. IMF, Dünya Bankası toplantıları için Fas'ta yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, yıl bitmeden ihracın gerçekleşmesini beklediğini de söyledi

Arjantin Merkez Bankası(BCRA), enflasyon oranının rekor seviyelerde artmaya devam etmesinin ardından, bu yıl altıncı kez faiz oranında keskin bir artışa gitti. BCRA'dan yapılan açıklamaya göre, Leliq faiz oranı yüzde 118,00'den yüzde 133,00'e çıkarıldı.

Bu sene daralması beklenen tek Avrupa ekonomisi olan Almanya’nın “Avrupa’nın hasta adamı” olduğuna dair görüşler var. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, bu nitelemenin doğru olmadığını ancak bu sene büyümenin çok da parlak olmayacağını belirtiyor.

2008 küresel ekonomik krizini tahmin eden ünlü ekonomist Nouriel Roubini piyasaların Orta Doğu riskini tam olarak fiyatlamadığını ve çatışmanın yayılma riskinin göz ardı edildiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Eylül ayı para politikası toplantı tutanakları, AMB Yönetim Konseyi üyelerinin, ekonomik büyüme endişelerinin arttığını ve büyük çoğunluğunun 25 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu.

Boston Fed Başkanı Susan Collins, ekonominin gücünün kısa vadeli faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalmaya devam etmelerine kapı açtığını söyledi.

New York Fed tarafından büyük bankalar arasında yapılan bir ankete göre, Fed'in halen devasa boyutlarda olan nakit ve menkul kıymet stokunu azaltma çabaları için yaklaşık bir yılı kaldı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Vera Konsept Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin halka arzına onay verdi.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.