IMF Başkanı Georgieva uyardı: Güçlenen dolar sermaye çıkışlarını tetikleyebilir

İstanbul, 24 Şubat (Hibya) – Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, güçlenen doların sermaye çıkışlarını tetikleyebileceğine dikkat çekerek, “Bu durum gelişmekte olan ekonomiler için para politikasını daha karmaşık hale getiriyor” diye uyardı.

IMF Başkanı Georgieva uyardı: Güçlenen dolar sermaye çıkışlarını tetikleyebilir
Yayınlama: 24.02.2025
2
A+
A-

Suudi Arabistan'da düzenlenen “Yükselen Piyasa Ekonomileri Konferansı”nde konuşan Georgieva, enflasyonun gelişmiş ekonomilerde, gelişmekte olan piyasaların çoğundan daha hızlı bir şekilde hedeflenen düzeylere geri dönmesinin beklendiğine dikkat çeki.

Bu geişmenin, gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışlarını tetikleyebileceğini vurgulayan Georgieva, “İkinci olarak, gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi, birçok gelişmekte olan ekonomi de yüksek borç, sınırlı mali kaynaklar ve artan harcama baskıları ile uğraşmaktadır – zorlu bir üçlü tehdit” dedi ve şöyle konuştu:

“Ülkeler mali teşvikleri sıklıkla kısa vadeli iç talebi artırmak için kullanmaktadır. Bu “şekere hücum” geçici bir büyüme sağlarken, genellikle enflasyonu ve finansal türbülansı körüklüyor. Mevcut ortamda, gaz pedalına basmak çözüm değildir – bunun yerine motorun verimliliğine odaklanmamız gerekir. Bu da beni üçüncü noktaya, yani rekabetçiliği geliştirmek, verimliliği arttırmak ve büyüme beklentilerini iyileştirmek için yapısal reformların kritik önemine götürüyor.”

Sözlerini, “IMF olarak makroekonomik ve finansal istikrara olan bağlılığımızla tanınıyoruz” diye sürdüren Georgieva, “Evet, büyümeyi mümkün kılmak için istikrar korunmalı ya da yeniden tesis edilmelidir. Ancak aynı zamanda reformları, özellikle de verimliliği artırabilecek reformları sürdürmek için de kullanılmalıdır. Yavaş verimlilik artışı, son on yıllardaki küresel büyüme yavaşlamasının yarısından fazlasını oluşturmaktadır” dedi ve ekledi:

“Bir düşünün: Eğer ülkeler ABD ile aralarındaki toplam verimlilik farkını sadece yüzde 15 oranında azaltırlarsa, bu küresel büyümeye yüzde 1,2 puanlık bir katkı sağlayacaktır. İş ortamını iyileştirmek için bürokrasiyi azaltmak, rekabeti arttırmak ve girişimciliği teşvik etmek gibi dönüşümsel reformlar şart olacaktır.

“Tüm bunlar ülkelerin istihdam yaratmasına ve yapay zeka gibi gelecek vaat eden teknolojilerin faydalarından yararlanmasına yardımcı olabilir. Bu neden bu kadar önemli? Çünkü ancak daha yüksek üretkenlik artışı elde ettiğimizde, her yerdeki insanların kendileri ve çocukları için daha iyi bir yaşam özlemlerini karşılayabiliriz.”

Üretkenliği artırabilecek politikaların ve aynı zamanda umut verici yeni fikirler arayışlarının da iki katına çıkarılması gerektiğini vurgulayan Georgeva, “Bu konferans sırasında yapmayı planladığımız şey de bu. Birlikte, gelişmekte olan piyasalarda büyümeyi hızlandırmak için yeni yollar arayabiliriz” dedi ve şöye devam etti:

“IMF olarak bu konudaki sorumluluğumuzun farkındayız. Büyüme ve girişimcilik konusunda kendi IMF Danışma Konseyimizi oluşturuyoruz. Arjantin Bakanı Sturzenegger'e bu kurulda görev almayı kabul ettiği için teşekkür etmek istiyorum. Ekonomilerin halkları için daha güçlü olabilmelerinin yollarını bulmak üzere bu yeni Konsey ile derin bir etkileşim içinde olacağımıza güveniyoruz.”
 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.