IMF/Georgieva: Enflasyon beklediğimizden daha hızlı düşüyor

Washington, 2 Mart (DHA) – Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel enflasyonun 2024 yılında yüzde 5,8’e düşmesinin beklendiğini belirterek, “Enflasyon beklediğimizden daha hızlı düşüyor” dedi.

IMF/Georgieva: Enflasyon beklediğimizden daha hızlı düşüyor
Yayınlama: 02.03.2024
3
A+
A-

Brezilya'nın São Paulo kentinde düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları yılın ilk toplantısında konuşan Georgieva, “Küresel olarak yumuşak bir inişe hazırız, ancak uçak henüz yere tam olarak inmedi” dedi ve ekledi:

“Son toplantımızda yüzde 2,9 olan büyüme bu yıl yüzde 3,1 olarak öngörülüyor. Enflasyon beklediğimizden daha hızlı düşüyor. Küresel manşet enflasyonun bu yıl yüzde 5,8'e, gelecek yıl ise yüzde 4,4'e düşmesi bekleniyor. Ve bu iyileşen görünüm, bir süredir piyasalara kapalı olan gelişmekte olan ekonomilere de fayda sağlıyor – örneğin son tahvil ihracına birkaç kat fazla talep gelen Fildişi Sahili, ardından Benin ve diğerleri.”

Georgieva, “Bu durum cesaret verici olmakla birlikte üç hususun bilincinde olmamız gerekiyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlk olarak, aşağı yönlü riskler. Bunlardan biri, jeopolitik şoklar ve iklim olayları gibi diğer arz aksaklıklarından ya da para politikasının normalleşmesini yavaşlatabilecek daha gevşek finansal koşullardan kaynaklanabilecek yeni fiyat artışları nedeniyle daha kalıcı bir enflasyondur. Ayrıca enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesi gibi yukarı yönlü bir risk de söz konusu olabilir. Bu da elbette hepimiz için harika olur.

“İkinci olarak, rehavete kapılmamalıyız; çünkü, büyüme hala zayıf: COVID öncesi on yılda ortalama yüzde 3,8'e karşılık her yıl yüzde 3,0. Ve daha da kötüsü, pek çok yerde bunun nedeni düşük verimlilik. Amerika Birleşik Devletleri ve bazı gelişmekte olan piyasa ülkeleri gibi iyi durumda olan ülkeler verimlilik artışları gerçekleştirdi.

“Üçüncü olarak, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması halinde mali sektör risklerinin artabileceğinin farkında olmalıyız. Bu nedenle dikkatli bir izleme gerekmektedir. Erken stres işaretlerine karşı tetikte olmalı ve özellikle bankacılık dışı finans kuruluşlarındaki kırılganlıkları sistematik olarak ele almalıyız.”

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.